KEMAL GÖKTAŞ

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Yeni Avukatlık Kanunu taslağında Barolar Birliği yönetiminin seçim sistemini değiştirecek düzenlemeler olduğu ortaya çıktı. Bakanlık bünyesinde oluşturulan ve Barolar Birliği temsilcisinin de yer aldığı komisyonun hazırladığı, “Yeni Avukatlık Kanunu Taslağı” ilgili kurumların görüşüne gönderildi. Taslakta getirilmesi önerilen düzenlemeler yasalaşırsa Barolar Birliği yönetimi hükümete yakın isimlerden oluşacak.

Reklam yasağı kalktı
Barolar Birliği seçimi ile ilgili olarak 4 alternatif önerildi. Bu alternatifler arasında Baro Genel Kurulu’nun baro başkanlarından ve baroların yönetim kurullarından oluşması da yer alıyor. Bu alternatifler arasından biri yasalaşırsa Barolar Birliği yönetimi avukatların tercihleri yerine tek tek baro başkanlarının tercihleriyle oluşacak. Avukatlık sınavının Barolar Birliği tarafından düzenlenmesini isteyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise baro başkanlarını 26 Mayıs’ta taslakla ilgili görüş oluşturulması için toplantıya çağırdı.

Taslakta yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
- Avukatlık için tıpkı hâkim ve savcılıkta olduğu gibi sınav şartı getiriliyor. Ancak kanunun yürürlüğe girdiği tarihte hukuk fakültesine kayıtlı olanlar veya bitirenler sınavdan muaf tutulacak.
- Stajyer, stajın son bir yılında sulh, asliye, icra mahkemeleri ve icra müdürlüklerinde işlemleri kendi yapabilecek ve duruşmalara girebilecek.
- Avukatlık ücretine tavan ücret sınırı getirilecek. Avukatlık ücreti dava değerinin yüzde 25’ini geçmeyecek.
- Avukatların Reklam yasağı kaldırıldı, ancak sıkı kurallara tabi hale getirildi.
- Hukuk fakültesi veya adalet programları açılmadan önce Barolar Birliği’nin görüşü alınacak.
- Kamu avukatları da kazandıkları davalardan karşı taraftan vekalet ücreti alabilecek.
- Avukatlığa kabule engel durumlarda sayılan, ‘çevresince bilinmek’ yerine, ‘avukatlık mesleğinin onuru ile bağdaşmayan hareketlerde bulunmak’ konuldu.
- Meslek içi eğitim zorunlu oldu.

>> Avukatlık Kanunu değiştiriliyor