İSTANBUL BAROSU'NDAN YAPILAN YAZILI AÇIKLAMA ŞÖYLE;

Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi hakkında, bir canlı yayında sarf ettiği ve "PKK'nın bir terör örgütü olmadığı, bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile, silahlı siyasal bir hareket olduğu" şeklindeki ifadeleri sebebiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, talep üzerine Bakırköy 2.Sulh Ceza Hakimliği'nce terör örgütü propagandası yapmak suçu kapsamında yakalama kararı çıkartıldığı öğrenilmiştir.
Öncelikle ifade etmek isteriz ki bu belirlemelere katılabilmek, kabullenebilmek bizim açımızdan mümkün değildir. Söylenenlerin aksine PKK, emperyalizmin güdümünde, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü hedef alan, ayrılıkçı, kan dökücü, tartışmasız silahlı bir terör örgütüdür. Bugüne dek tüm açıklama ve davranışlarımızla da bu husus defalarca ortaya konulmuştur ve konulmaya devam edilecektir.

Bununla birlikte, hep söyleye geldiğimiz gibi, kimin için ve hangi gerekçe ile olursa olsun, hukukun eğilip bükülmesi, usul kurallarının ihlal edilmesi kabul edilemez. Bu husus, herkes için gözetilmesi gereken ve hukuk güvenliği ile ilgili bir ilkedir. Bu çerçevede Diyarbakır Baro Başkanı hakkında çıkarılmış olan yakalama kararının hukuka aykırı olduğu görülmektedir. Gerçekten CMK'nun 98/1.maddesine göre soruşturma evresinde yakalama emri ancak, çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan (kaçak) şüpheli hakkında verilebilir. Olayda bu şartın gerçekleşmediği anlaşılmaktadır. Ayrıca 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 58.maddesi uyarınca bir avukat (dolayısıyla bir baro başkanı için öncelikle) ile ilgili olarak bu tür bir soruşturma yürütülebilmesi için öncelikle Adalet Bakanlığı'nın izni gerekir. 

Belirtilen hukuki kurallara aykırı olarak ve tam da seçimler öncesinde verilmiş olan kararın, yargı bağımsızlığının geldiği mevcut durum da dikkate alındığında, siyasi bazı saik ve amaçlara dayanabileceği hususunda ciddi kuşkular oluşmaktadır. Nitekim bu tür ve benzer söylemlerin, kısa bir zaman öncesine kadar gerek iktidara yakın medyada gerekse iktidar çevrelerinde sıklıkla dile getirilmiş ve buna karşın bunların herhangi bir soruşturmaya konu edilmemiş olması da bu kuşkuları güçlendirmektedir.

Bu nedenlerle hukuka aykırı bu kararı kabullenmemiz mümkün değildir. 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI