Bir zamanlar Türkiye'nin en önemli davaları onlardan soruluyordu. Genelkurmay başkanlarından, komutanlara emniyet müdürlerinden zengin iş adamlarına kadar herkesi içeri atıp sorguluyorlardı. 17 Aralık sonrası paralel devletin emriyle hareket ettikleri iddia edilen savcılardan Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Muammer Akkaş şimdi ise mütevazi görevlerinde hizmete devam ediyorlar.

ELLERİNDEN KİMSE KAÇAMAMIŞTI

İstanbul Başsavcıvekilliği'nden önce Bakırköy Savcılığı'na sonra ise Bolu Savcılığı'na atanan Zekeriya Öz, adi soruşturmalara bakmaya başladı. Savcı Öz'ün ilk görevi, 80 yaşında ikinci kattan düşerek ölen yaşlı bir adam oldu. Askeri Casusluk, Fuhuş Çetesi ve Ergenekon gibi soruşturmaları yürütürken Gebze'ye atanan Fikret Seçen ise 'Daimi Aramalar Savcısı' (faili meçhul), Tekirdağ'a atanan Muammer Akkaş da hem duruşma savcısı, hem aile içi şiddet dosyalarına bakan düz savcı oldu.

FİKRET SEÇEN: TEK KORUMASI KALDI

Zekeriya Öz'le birlikte tayini çıkan diğer bir savcı da Fikret Seçen'di. DGM'ler kapatılmadan önce 'Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ni yürüten Fikret Seçen, Zekeriya Öz gibi önemli soruşturmalara baktı. 17 Arlık sonrası dönemde ise Seçen'in Gebze Adliyesi'ne bir süre önce tayini çıktı. İddiaya göre savcı Seçen'in ilk başta 7 olan koruma sayısı şu anda bire düşürüldü. Gebze'ye tayini çıktıktan sonra Kocaeli sınırına kadar 4 korumayla gelen ve burada 3 korumanın teslim aldığı Savcı Fikret Seçen'e Gebze Adliyesi'nde bir oda verildi. Birkaç gün izin kullandığı öğrenilen Fikret Seçen, tayini çıkmadan önce Ergenekon, Askeri Casusluk ve Fuhuş Çetesi gibi önemli soruşturmaları yürütüyordu. Ama Gebze'de 'Daimi Aramalar Savcısı' yani faili meçhullere bakan düz savcı oldu. Koruma sayısı da bire indirildi.

Muammer Akkaş: AİLE İÇİ ŞİDDET DOSYALARINA BAKIYOR

17 ve 25 Aralık sürecinde göze batan savcılardan birisi de İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'dı. Tekirdağ'a atanan Akkaş da iki haftalık iznin ardından yeni görevine başladı. Fazla bir olayın yaşanmadığı Tekirdağ'da aile içi şiddet dosyalarına bakmakla görevlendirildi. Elinde fazla bir soruşturma dosyası bulunmayan Muammer Akkaş, Asliye Ceza Mahkemeleri'nde de birkaç duruşmaya çıkarak duruşma savcılığı yaptı. Sadece kendi alanında yani aile içi şiddet olaylarıyla ilgili soruşturma dosyalarına bakan Muammer Akkaş, birkaç tane de iddianame hazırladı. Öte yandan düz savcı olduğu için kendisine yönelik bir tehdit olmadığı gerekçesiyle Akkaş'ın tek korumasının da alındığı öğrenildi. Akkaş'ın hakkında HSYK'da devam eden bir soruşturma bulunuyor.

ZEKERİYA ÖZ: OLAY YERİ İNCELEME SAVCISI ZEKERİYA

Ergenekon davasının soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz, 17 Aralık sürecinde de adından söz ettirdi. HSYK kararıyla önce Bakırköy Başsavcı Vekilliği'ne, ardından düz savcı olarak Bolu'ya atandı. Zekeriya Öz, üç gün idari iznin ardından yıllık iznini kullandı. 25 Mart'ta izne çıkıp seçim sürecini geçirdikten sonra 10 Nisan'da göreve başlayan Zekeriya Öz'ün özellikle Bolu'nun Kıbrısçık İlçesi ile merkez mahallelerinden sorumlu olduğu öğrenildi. Bıyığını kesmediği gözlenen Öz, üç hafta önce Bolu Borazanlar Mahallesi Bakkalbaşı Apartmanı'nda çocuklarıyla oturan Mehmet Pınarcı'nın (80) otopsisine katıldı. Gece yarısı apartmanın ikinci katında balkona hava almaya çıkan yaşlı adamın dengesini kaybederek düşmesini şüpheli bulan Öz, olay yerinde inceleme yaptı.

Kaynak: ALİ OKTAY / TAKVİM