AK Parti ’nin önceki gece yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ve bakanlar kurulunda AYM’nin Twitter kararına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Başbakan Erdoğan ’ın AYM için ‘Yetkisini aştı’ dediği Twitter kararının düzeltilmesi için ne gibi önlemler alınması gerektiği de değirlendirildi. Toplantıda, Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş kanununda yer alan bireysel başvuruya ilişkin hükümlerinin değiştirilmesi dahil Twitter konusundaki dünya örneklerinin incelenmesi kararlaştırıldı.

‘Çalışma yapın’

Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı bürokratları ve AK Parti hukukçularından oluşan bir komisyon kurulması gündeme geldi. Hukukçuların yapacağı çalışma sonucunda AYM kanununun değiştirilmesine yönelik bir taslak hazırlanacak ve kısa süre içinde Meclis gündemine getirilecek. MYK’da yapılan değerlendirmelerde, Anayasa Mahkemesi’nin iç hukuk yolları tüketilmeden Twitter ile ilgili bireysel başvuruyu kabul ederek karar vermesinin başkaca uygulamaları da beraberinde getireceğine dikkat çekildi. MYK toplantısında yerel mahkemelerin kararını beklemeden AYM’nin böyle bir karar almasının başka davalar için de emsal oluşturma tehlikesi bulunduğu değerlendirmesi yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin 5 Mart’ta içtüzük değişikliği yaptığı, yetki kullanımını da bu düzenlemeden aldığı ortaya çıktı. Resmi Gazete ’de yayımlanan bu değişikliği Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada dile getirdi. Bu değişikle, AYM’nin içtüzüğüne ‘mahkeme içtihadın oluştuğu alanlarda ve ivedilikle karar alınması gereken durumlarda bakanlık cevabını beklemeden başvurunun kabul edilebilirlik esası hakkında karar verebilir’ şeklinde bir hüküm eklendi. Arınç, “Bu değişiklik 5 Mart tarihine kadar yoktu. Aceleyle içtüzüklerini değiştirmişler ve bu ifadeyi koymuşlar” demişti.

Seçim için AYM’ye gidilmez

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da dün TBMM’de sorular üzerine, Anayasa Mahkemesi’nindeki bireysel başvuru hakkını kullanma konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, seçim kararları için AYM’ye gidilemeyeceğini dile getirdi: “YSK kararı kesin hüküm niteliğindedir. Dolayısıyla YSK kararı AYM’ye götürülemez. Seçimle ilgili anlaşmazlıkların tek mercii YSK’dır” dedi.


 Haber: NURAY BABACAN / Radikal