Bu kapsamda altyapı hazırlıkları da devam ediyor. Mahkemelerin bina inşaatlarına ise Mart ayında başlanacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da Adalet Bakanlığı binaları hizmete açtığında bölge adliye mahkemelerine hakim, savcı ve diğer görevlilerin atamasını yapacak.
 
Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcıları toplantısı Gaziantep'de yapıldı. Toplantı, Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol'un başkanlığında, Ceza İşleri Genel Müdürü Metin Kıratlı, Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, İdarî ve Malî İşler Dairesi Başkanı Ayhan Cürebal, Teknik İşler Dairesi Başkanı Erdoğan Böcek, Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Servet Gül, Strateji Geliştirme Başkanlığı Tetkik Hâkimi Ahmet Yıldız, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı Tetkik Hâkimi Mikail Özdemir ile tüm Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcıların katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Toplantıda öncelikle 15 adet Bölge Adliye Mahkemesi ayrı ayrı incelenmek suretiyle; Bölge Adliye Mahkemelerinin mevcut arsa ve bina durumları ile ilgili devam ettirilmekte olan çalışmalar, süreç içerisindeki karşılaşılan teknik ve hukuki sorunlar ile bu hususlara ilişkin çözüm önerileri ortaya konuldu. Bölge Adliye Mahkemeleri binalarının gerekli proje ve ihale işlemlerinin en kısa süre içerisinde tamamlanıp, söz konusu arsalarda inşaatlara başlanılmak üzere ilgili müteahhitlere en geç mart ayı içerisinde teslim edilebileceği ifade edildi.
 
Ayrıca toplantıda, proje ve inşaatları devam etmekte olan bina yapımları haricinde Bölge Adliye Mahkemelerinde görevlendirilecek personelin eğitim faaliyetlerinin de koordine edilmesi, bu süreç içerisinde karşılaşılması muhtemel sorunların belirlenerek çözüm yollarının geliştirilmesi kararlaştırıldı.
 
Toplantı sonunda Gaziantep'te görevli hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile birlikte yargının sorunları ve çözüm önerileri konulu bir oturum da gerçekleştirildi.
 
5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunu uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun olumlu görüşü alınarak bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluklarına göre; İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır'da bölge adliye mahkemeleri kurulmuştu.