Sakarya Adalet Sarayı bir çok kez gündeme gelmişti. Taşınması için çalışmalar   yapılacağı söylenen, ve yeni bir Adalet Sarayı yapılması için siyasilerden Baro’ya her kesimin ortak fikirde buluştuğu, hali hazırda yeterli hizmetin alınamadığı Resmi Daireler Kampsündeki Adalet Sarayını MedyaRota okuyucuları için yerinde inceledik.

MedyaRota Muhabiri Ebru Çiv Sakarya Adaletinin adeta kanayan yarası haline gelen Adliye Sarayında sizler için gözlem yaptı.

 

İşte Ebru Çiv’in Adalet Sarayı izlenimleri :

Daha önceleri defalarca hakkında basında haberleri çıkan Sakarya Adliyesini ve oradaki çalışma şartlarını yerinde görmek için bir günümü Sakarya Adliyesine ayırdım.

Öncelikle şuradan başlamalıyım ki ;

Sakaryanın Adliye sorunu gün geçtikçe, davalar arttıkça ve istihdam çoğaldıkça daha da büyüyor.

İlk once Resmi Daireler Kampüsü olarak hazırlanan fakat Sakarya’da Adliye binasının olmayışı nedeni ile bu kampüsün içerisine konumlandırılan Adliye Sarayı'nın kapısında büyük harfler ile ADALET SARAYI yazmasına rağmen bina içerisindeki düzen, dizayn ve çalışma şartlarının ADALET İle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını belirtmem gerekir. Gördüğüm manzara karşısında şaşkın kaldığımı da ayrıca ifade etmeliyim.

Genel olarak konuyu özetleyecek olursam;

Bilgilerim dahilinde Türkiye'de adliyesi yıkılan ve yeni bir Adliye binası yapılamayan tek il ne yazık ki Sakaryamız..

Orada çalışan memurlar, avukatlar, hakimler, adli makamda yargılanan insanlar, tanıklar, sanıklar, mağdurlar ve sorunlarına çare arayan insanlar 1999 yılından beri yeni bir bina bekliyor. Ancak seslerini duyaramamaktan yana müzdaripler.

Adliye içerisinde yaptığım gözlem esnasında Mahkeme Kaleminde çalışan bir memur ile sohbet etme şansı yakaladım. Çalışma şartlarınızdan memnun musunuz?” diye yönelttiğim soruya aslında beklendik bir cevap aldım. Çalıştığımız odalar 20 yada 50 metrekare arasında ve dar, havasız, kalabalık, dosya istiflerinden hareket etmemiz imkansız.!

Mahkeme kalemlerinin hepsi aslında aynı konuyu dillendiriyor.

Dar ve Havasız...

Benim incelemem ve gözlemlerim sonucunda da aynı kanıya vardım. Adliye de çalışan memurların konumlandırıldığı odalar 20 metrekare ile 50 metrekare boyutlarında. Bizim oturabileceğimiz, derdimizi anlatabileceğimiz bir ortam maalesef ki yok. 20 metrekarelik oda içerisinde peşpeşe konumlandırılan çalışma masaları ve koltukların üzerinde oluşan dev dosya istifleri...!

 

HAKİM "BURADA ADİL OLMAK İMKANSIZ"

Bunların sonrasında Hakimlerin iş yüklerinin ne derece olduğunu merak ettim ve bu soruyu bir hakime yöneltiğim zaman aldığım cevabı aynen aktarmak istiyorum size.

İş yükümüz ciddi derece ağır bu nedenle de ister istemez hükümlerde aceleci davranıyoruz. Bunların olmasının sebebi ise yeni mahkeme açılabilecek mekanın olmamasıdır. Hüküm sürecinde aldığımız hızlı kararlar ise bizi yanlış hüküm verme durumuna getirebilir.

Durum ne yazık ki tam da hakimin söylediği gibidir...

Binanın dışarıdan sergilediği ihtişam içeride beklentilerimizi karşılayamıyor. Alt zemin, üst zemin ve zemin olarak düşünüldüğü zaman en zor şartlar altında çalışanların aslında alt zemindekiler olduğunu düşünüyorum. Alt zeminde çalışan memurların,avukatların, hakimler'in ve duruşma nedeni ile orada bekleyen insanların koridorun havasızlığı ve karanlık olması sebebiyle zor şartlar altında çalışıyor olması çok net görülüyor.

DURUŞMA SALONLARI KÜÇÜCÜK

En önemli noktalardan biri de Duruşma Salonları.

Girdiğim duruşma salonlarında gördüğüm manzara da beni şaşkınlık içerisine soktu. Duruşma salonları adaletin tecelli edeceği bir mekan olmaktan uzak ve fiziki olarak davalı ve davacının, sanık ve müştekinin yakınlarının birlikte duruşmayı izlemesi ne yazık ki bu salonlarda mümkün değil.

Koridorlardan Oda Yapılmış

Bunların yanı sıra koridor da yürürken koridorların belli noktalardan bölünmüş olduğunu gördüm. Nedeni öğrendiğim de ise şartların neden böyle olduğunu anladım.

İhtiyaç gerekçesi ile oda yapılması gereken durumlarda mevcut koridorlar bölünüp oda yapılıyor ve bu yüzden odaların ebatları bu denli küçük kalıyor...

ARŞİV ORTALIKLARDA!

Bir adliyenin en gizli yeri olan arşivleri gözlemleyecek olursak da bir dosya ihtiyacı neticesinde kişinin o dosyayı alabilmesi için ciddi bir efor sarf etmesi gerekiyor ne yazık ki. Yetersizlikten dolayı koridorların kenarlarına dolaplar yapılmış ve dosyaların saklanması sağlanmış. Koridor da yürürken bu manzarayı görmek mümkün. Arşiv içerisindeki odaların küçüklüğünden dolayı da arşivlere giden koridorlar kullanılmış durumda.

 

ŞEHRE UZAK

Son olarak Adliye'nin konumlandırıldığı yer, Sakarya halkının ulaşım sağlayabilmesi için yol katetmesi gereken bir yerde. Sakarya Baro binasının da adliyeye uzak kalıyor olması şikayet konusu olmakta. Baro bünyesinde görev yapan yaklaşık 600 Avukat'ın belkide hergün mecburi gitmesi gereken bir yer olan Adalet Sarayı, konumlandırıldığı yer açısından herkese zor anlar yaşatıyor...

Adliye Sarayı ile ilgili edindiğim izlenimlerim şimdilik bu. Gördüğüm kadarı ile şunu ifade edebilirim ki Sakarya’nın en öncelikli konularından biri Adliye Sarayıdır.

NOT :

Bu haberi size fotoğraflarla anlatmak isterdik fakat adliye içerisinde fotoğraf çekimi yasak olduğundan dolayı haberi fotoğraflandıramadık.


 medyarota.com