2009 yılında alınan söz konusu karar HSYK'ya destek açıklaması yapan Yargıtay'ı da zor durumda bırakacağa benziyor.

Yargıtay'ın aşağıda detaylı olarak okuyacağınız içtihadı ortada iken, tutuklama kararı veren hakim hakkında herhangi bir işlem yapmayan HSYK'nın, soruşturma yetkisini elide bulunduran özel yetkili savcıların tamamının yetkilerini elinden alması, Yargıtay'ın da bu kararı destekler açıklamalar yapması akıllarda soru işaretleri oluşmasına sebep oldu

İZMİR'DE YAŞANAN BENZER OLAY

Yargıtay'ın, bir hakimin soruşturmasının Cumhuriyet Savcılarınca yapılacağını hükme bağlayan içtihadı İzmir'de yaşanan bir olay üzerine çıktı. İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut hakkında, "suç örgütüne yardım etmekten" dolayı, İzmir özel Yetkili Savcılığı soruşturma başlatmıştı. Hakkında yargılanan bir kişiyi rüşvet karşılığı tahliye ettiği iddiası bulunan Hakim Korkut, iletişimin tespiti ardından gözaltına alındı.

Asım Korkut, İzmir'de tutuklandı. Dava, İzmir'deki özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi önüne gitti. Mahkeme "görevsizlik" karan verdi ve 250/3 kapsamında bir istisna söz konusu olduğu için, yargılama yetkisinin Yargıtay'da bulunduğunu açıkladı.

İzmir Cumhuriyet Savcılığı görevsizlik kararma itiraz ederek "Görev dolayısıyla değil, kişisel olarak işlenmiş suç söz konusudur, özel Yetkili Mahkeme'de yargılama yapılmalıdır" dedi.

YARGITAY 5. CEZA DAİRESİ: CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLİDİR

Dosya, Yargıtay 5. Ceza Dairesine gitti. Söz konusu Daire, 5 Haziran 2009 tarihli 2009/1-5-esas sayılı. 76 sayfadan oluşan içtihat niteliğindeki kararında, soruşturma yetkisinin Cumhuriyet Savcısında, yargılama yetkisinin ise, Yargıtay'da olduğu hükmünü verdi. Yargıtay kararında. "CMK 250. madde kapsamına giren suçlarda, soruşturma, yetkili cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu suçlar görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile, Cumhuriyet Savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır" denildi.

YARGITAY BU KARARA NE DİYECEK?

Yargıtay'ın bu içtihadına rağmen Yargıtay, yargıda yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı: Yargıtay olarak bizi doğrudan ilgilendiren bir karar olduğu için görüştük. Ve HSYK'nın aldığı bu kararın hukuka uygun olduğu sonucuna vardık. Bu olayın takipçisi olacağımızı karara bağladık. Gelişmeler ne yönde olacak, onları da takip edeceğiz. Kanun yararına bozma yetkisi Adalet Bakanı'nın yetkisindedir, işin esası ile ilgili herhangi bir görüş bildirmiyoruz. Bizim değerlendirmemiz usul ile ilgilidir. Ve HSYK'nın kararının hukuka uygun olduğu sonucuna vardık" denildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesinin içtihadına rağmen Yargıtay tarafından yapılan bu açıklama garipsendi.

AVUKAT SAKİR BALO: SORUŞTURMA YERİ SAVCILIK

Hakim Asım Korkut'un avukatlarından Şakir Balcı, "Soruşturmanın yeri İzmir özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığıydı. Bizim davamızda da böyle oldu. Yargılama ise Yargıtay'da yapıldı. Çıkan mahkumiyet kararına Ceza Genel Kurulu nezdinde itirazda bulunduk ama çok başka gerekçelerle. Şimdi Genel Kurul'dan çıkacak sonucu bekliyoruz" diye konuştu.

(VAKİT)