Hukukihaber.net’e konuşan Bursa Barosu Başkanı Av. Ekrem Demiröz, “Türkiye’de yargıya olan güven yüzde 20’lerin altına düştü. Hatta son anketlerde yüzde 13-15 bandında gözüküyor. Yargıda büyük bir boşluk var. Bu boşluk hukukçular ve halk tarafından doldurulmazsa, çeteler, mafyalar ya da rüşvet lobileri tarafından doldurulacaktır” diye konuştu.

MEHMET ALİ AY / HUKUKİ HABER - BURSA

‘Bursa’dan İzmir’e Adalet Yürüyüşü ’nün aslında uzun dönemli bir çalışmanın ürünü olduğunu aktaran Demiröz, “Bu konuyla ilgili bir atölye çalışması yaptık. Yargı çevresinden çok önemli isimleri, akademisyenleri ve yargı muhabirlerini davet ettiğimiz bir çalışma oldu. Bu çalışmada şuna karar verdik; yargı alanı bomboş, yargı alanında eylemsel bir çalışma ve etkinlik yok. Sadece basın bildirileri, televizyon konuşmaları oluyor. Bunlar sonuç verici eylemler değil. Türkiye’de yargıya olan güven yüzde 20’lerin altına düştü. Hatta son anketlerde yüzde 13-15 bandında gözüküyor. Türkiye’de bu büyük bir boşluğa yol açtı. Doğada olduğu gibi, toplumda da hiçbir boşluk açık olarak kalmaz. Bu boşluk hukukçular ve halk tarafından doldurulmazsa, çeteler, mafya ya da rüşvet lobileri tarafından doldurulacaktır. O nedenle; hukukçuların öncülüğünde halkla birlikte bir hareket başlatmak fikri ortaya çıktı.” şeklinde aktardı. 

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ AÇISINDAN BİR TEHDİT…

Demiröz, “Biz yaklaşık 4 aydır Bursa Barosu olarak bu konu üzerinde çalışıyoruz.” dedi. Hukukun bu kadar yok sayılması ve yargının bu denli itibarsızlaştırılmasını Türkiye’nin geleceği açısından tehdit edici bir unsur olarak gördüklerini ifade eden Demiröz, “Bu süreci ya oturup seyredecektik, ya da bu işe doğrudan müdahil olacaktık. Biz ikinci yolu seçtik.” diye konuştu.

BİR MİTİNG DE İZMİR’DE...

Demiröz, şöyle devam etti:
“Bursa’da 5 Nisan Pazar günü saat 14.30’da Kent Meydan’ında bir miting düzenleyeceğiz. Mitingin ardından 6 Nisan gününden itibaren sembolik yürüyüşlerle, yerleşim yerlerinde, basın açıklamaları, toplantılar ve görüşmeler yapmak üzere İzmir’e doğru yol alacağız. Arada hiçbir günü boş bırakmayacağız. Balıkesir’de, Manisa’da, Soma’da ve aradaki tüm ilçelerde çalışmalarımız olacak. Yine buralarda sembolik yürüyüşlerimiz olacak ve bu şekilde İzmir’e varacağız. 11 Nisan’da da İzmir’de umuyoruz Bursa’dakinden çok çok daha büyük bir miting gerçekleştireceğiz.”

BİR SON DEĞİL, BAŞLANGIÇ…

Bu mitinglerin, adalet yürüyüşlerinin aslında sonuç yaratıcı özelliğinin olmadığına vurgu yapan Demiröz, “Bunu yapmamızın nedeni kendimizi görünür kılmak ve halkın dikkatini çekmek. Bu yaptıklarımız bir son değil, başlangıç olacak. Hedefimiz, tarafsız, bağımsız, güvenilir, yani o namuslu yargı yapısı kurulana kadar devam etmektir.” dedi.

TARİHİ GÜNLER YAŞANACAK!..

Bursa’nın, İzmir’in tarihi günler yaşayacağına inandığını aktaran Demiröz, “Bursa’da tarihi  bir adım atılacak. Bu yepyeni bir mücadele alanıdır. Birçok sivil toplum kuruluşuyla görüşmelerimiz oldu. Bunu altını çizerek söylüyorum; bu hareketin amacı kesinlikle ‘bir partiye zarar verelim, diğerine kar sağlayalım’  değildir. İktidarda hangi partinin olduğunun hiçbir önemi yok. Tarafsız ve bağımsız yargı ile özgür savunma oluşana kadar bedeli ne olursa olsun, yeni başlatacağımız bu mücadele devam edecek. Türkiye’nin dört bir tarafına ulaşmayı istiyoruz. Tavrımız, hedefimiz budur.” ifadelerini kullandı.

‘BAROLARDAN TAM DESTEK ALDIK’

Demiröz, ayrıca şunları kaydetti:

“Yasadan kaynaklanan hak çerçevesinde yapıyoruz, sadece devletin gerekli güvenliği sağlaması için bir bildirim yapılması gerekiyordu, biz bu bildirimimizi de yaptık. Aynı gün bir de konserimiz olacak. Halkla beraber bir sembolik yürüyüşümüz olacak bunu da valiliğimize bildirdik. Bursa halkı bizim samimiyetimizi görüyor. Türkiye’de 79 baroyuz, hepsi bu hareketi destekliyor ve çok sayıda baro başkanımız ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile çok değerli akademisyen ve hukukçular halkla beraber olacak.”

(Hukukihaber.net)

TBB DUYURU YAYINLADI

İşte Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yayınladığı o duyuru;

Konu ​: "5 Nisan 2015 Avukatlar Günü, Bursa ve İzmir Açık Hava Toplantıları ile Bursa’dan İzmir’e Adalet Yürüyüşü"

Demokrasimizin eksiklerini giderip gerçek hukuk devletine ulaşamadığımız için bağımsız ve tarafsız yargıyı da  oluşturamadık.  Savunma makamı da  bağımsız ve tarafsız yargı erki içinde etkin, kurumsal ve saygın yerini alamadı.

Avukatlar, barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak uzun yıllardır bütün bu ideallere ulaşmak için  mücadele ediyoruz. Her 5 Nisan Avukatlar Günü’nde de bunları haykırıyoruz. 

Ancak gördük ki ne yapsak derdimizi başta siyasi partiler olmak üzere, toplumun bazı kesimlerine anlatamıyoruz. Onun için bu yıl sokak ve meydanlarda anlatacağız sorunlarımızı ve çözümlerini.

Bursa Baromuzun hukuk devleti sorunlarını bir süredir  kendi bölgesinde meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve kamu oyu ile paylaşması sonunda oluşan bir açık hava toplantısı düzenlenmesi isteği 17 Ocak 2015 tarihinde yapılan Baro Başkanları toplantısında dile getirilmiş ve desteklenmiştir.

Bu doğrultuda “5 Nisan Avukatlar Günü” etkinlikleri kapsamında  5 Nisan 2015 Pazar günü Bursa’da yapılacak açık hava toplantısı ile “Adalet Yürüyüşü” başlatılacak ve  11 Nisan Cumartesi  günü İzmir Açık Hava Toplantısı ile sona erecektir.

Türkiye Barolar Birliği olarak hizmet desteğini de sağlayacağımız bu etkinliklere YARSAV ve  Yargıçlar Sendikası da katılacağını bildirmiştir.

Yürüyüşümüz ve açık hava toplantılarımızın “5 Nisan Avukatlar Günü” 2015 kutlamalarına tarihsel bir nitelik kazandırarak gerçek hukuk devletine ulaşmamızda önemli bir aşama oluşturacağına inanıyoruz.

En geniş ve etkin katılımı sağlamak üzere  baronuz üyelerine gerekli duyurunun yapılmasını diler, saygılar sunarım.

Avukat Metin FEYZİOĞLU
Türkiye Barolar Birliği
Başkanı