HSYK üyeliğine adaylığını açıklayan Özgür Katip Kaya, Erzurum Barosu'nda basın açıklaması yaptı. Kaya, HSYK üyeliğine hâkim ve savcıların mesleki standartlarının ve özgürlük alanlarının yükseltilmesi için aday olduğunu söyledi. Kaya, yargıda yeni beyaz bir sayfa açılabilmesi için hâkim ve savcılar aleyhindeki müfettiş raporlarının yok sayılması gerektiğini ifade etti. Müfettiş raporlarının adalete gölge düşürdüğünü kaydeden Kaya, "Hırsıza, katile tanınan af hâkim ve cumhuriyet savcılarından esirgenmemeli. Geçmişe dönük olumsuz müfettiş raporları yok sayılmalı. Yeni HSYK'ya objektif, adil müfettişler gönderilmeli. Yargıda beyaz sayfa açılmalı." dedi.

MERKEZ VE MAHALLE BASKISINA HAYIR

Adalet Bakanlığı ile YARSAV ve Demokrat Yargı adayları arasında bağımsız olarak HSYK'ya bağımsız üye adaylığını koyduğunu ve bu nedenle üzerlerinde baskı oluşturulduğunu anlatan Kaya, baskılara boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

HSYK üye adayları arasında haksız rekabet yaşandığını ve bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığına vurgu yapan Kaya, "Merkez baskısına da mahalle baskısına da hayır. Devlet imkânlarını ve dernek gücünü kullanarak listelerinizi dayatmayınız. Demokratik bir seçim süreci yaşamıyoruz. Ortada haksız bir rekabet vardır. Yaptıklarınız meslektaşlarımıza manevi bir baskıdır. Bağımsız adaylara da haksızlıktır. Bizi Avrupa'da hak arama mecburiyetinde bırakmayınız. Bağımsız adaylar olarak rahatsızız." diye konuştu.

(CİHAN)