YAKUP ÇETİN

Özel yetkili mahkemelerin yerine kurulan TMK 10. madde ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, bilgi sızmasını engellemek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Başsavcılık, savcıların odasında konuşulanların dışarıdan duyulmaması için koridorda müzik dinletisi uygulamasına geçti. Savcıların odalarının duvarları ile kapılarının ince olduğu, içerde konuşulanların dışarıdan duyulabildiği gerekçesi ile Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın 7. katındaki TMK 10. madde ile görevli savcıların bulunduğu koridorda gün boyu klasik müzik çalmaya başladı. Terör, uyuşturucu ve organize suçlardan savcılara ifade vermeyi bekleyen şüpheliler ile aynı mekandaki klasik müzik yayını ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu.

TMK 10. madde ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği yine ilginç bir uygulama ile gündeme geldi. Daha önce savcılarla görüşen gazetecilerin kimlik bilgileri, hangi kurumda çalıştıkları, giriş çıkış saatleri gibi bilgileri kayıt altına alan savcılık, bu defa savcıların odasında konuşulanların koridora taşmaması için harekete geçti. Özel yetkili savcılığın yerine kurulan TMK 10. madde ile görevli savcılar adliyenin 7. katında bulunuyor. Bu bölümdeki güvenlik tedbirleri adliyenin hiçbir yerinde olmadığı kadar yüksek. Koridorun her iki girişinde özel güvenlik görevlileri ve polisler yer alıyor. Savcıların odalarının bulunduğu koridora, polis ve ifade vermek için bekleyen kişilerin haricinde kimse giremiyor. Gazetecilerin de savcılarla görüşebilmesi için randevu alması gerekiyor. Ancak bu güvenlik tedbirleri de yeterli olmadı.

Alınan bilgilere göre, TMK 10. madde ile görevli başsavcı vekilliği, savcıların kapılarının ve duvarlarının ince olması nedeniyle harekete geçti. Savcının odasında konuşulanların koridorda bulunan kişiler tarafından duyulabileceğini kaydederek, idari işlerden bir çözüm bulmasını istedi. Yapılan çalışma sonucunda bilgi sızmalarını engellemek için savcıların, odasının yer aldığı koridorda ses sistemi kuruldu. Kısık sesli müzik dinletisi yapılmaya başlandı. Uygulama, ilk kez önceki gün başlatıldı. Gözaltı sayısının fazla olduğu, savcıların ifade aldıkları dönemlerde özellikle kullanılacak bu yöntemin Başbakan Erdoğan’ın ofisinde bulunan böcek ve benzeri cihazlara karşı da etkisi olduğu iddia ediliyor.