CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na, Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu. 

Teklifin gerekçesinde, her yıl, CMK hizmetlerinde görev yapan avukatların alacakları ücreti düzenleyen tarifenin yayımlanmakta olduğu belirtilerek, "Bu tarife Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücretlerin yaklaşık 1/3'i nispetindedir. Yani bir avukat CMK müdafiliği hizmetleri kapsamında yaptığı bir görevde gerçekte alması gereken en az ücretin yaklaşık 1/3'ini almaktadır" denildi. 
Kamu adına yurttaşların savunma hakkını temin için görev yapan avukatlardan vermiş oldukları kamusal hizmetin karşılığı olarak ciddi vergi kesintileri yapıldığı kaydedilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:
"Örneğin, Ağır Ceza Mahkemesi'nde takip edilen bir zorunlu müdafilik hizmetine ilişkin davada tarifede belirlenen brüt 533 TL karşılığı, avukatın eline net olarak 442 TL KDV'li olarak geçmekte, KDV'si çıktıktan sonra avukatın bu işten kazancı ise sadece 360 TL olmaktadır."

TEKLİF NE GETİRİYOR

Teklif, barolar tarafından tayin edilen müdafilere her yıl Türkiye Barolar Birliğince hazırlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücretlerin defterdarlıklarca ödenmesini öngörüyor.
Teklife göre bu hizmetin gerçekleştirilmesi esnasında yapılan giderler ile yapılan hizmetler karşılığı ödenen ücretler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak. Zorunlu müdafilikle ilgili diğer hususlar, Türkiye Barolar Birliğinin katılımıyla Adalet ve Maliye bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.



Anka