TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapıyor.

Teklife göre, hakim ve cumhuriyet savcılarının çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek.

Teklifin gerekçesinde, adaletin, herkese eşit, ölçülü ve zamanında dağıtılması gereken toplumsal bir ihtiyaç olduğu ancak Türkiye'de adalet sisteminin kronik ve yapısal sorunları nedeniyle böyle önemli bir toplumsal ihtiyacın yeterince karşılanamadığı savunuldu.

Hakim ve savcıların, yetersiz özlük hakları içinde, ağır iş yükü ve riskler altında büyük özveriyle hizmet sunduğunun vurgulandığı gerekçede, ''Biriken dava dosyaları altında acımasızca çalıştırılan hakim ve savcılar, mesai saati dışında da her gün koltuk altına aldıkları dava dosyalarını eve taşımakta, hafta sonu ve tatil günlerinde eşine, çocuklarına ayıracak zamanlarını dahi dosya okumakla geçirmektedir. Hakim ve savcılarımız, fiili hizmet süresi zammından yararlanmakta olan diğer meslek gruplarınkine benzer, ağır ve zor koşullar altında çalışmaktadır. Askeri hakim ve savcılar, yıpranma payından yararlanırken, bu olanağın sivil olarak çalışan hakim ve savcılara tanınmaması anayasal eşitliğe de uymamaktadır'' denildi.



AA