Genel Sekreter Mustafa Kökçam’ın verdiği bilgilere göre başkanlığa ulaşan 140 bin dava yıl içinde sonuçlandırıldı. Kurum, 2 yıllık hedefine 206 bin dosyanın karara bağlanmasını koydu.
 
Söz konusu hedefler, Danıştay’ın 2014-2018 Stratejik Plan Hazırlık Çalıştayı’nda masaya yatırıldı. Bolu’da gerçekleştirilen ve 3 gün süren çalıştayda başkanlığın 5 yıllık stratejik planı hazırlandı. Programın kapanışının ardından soruları cevaplayan Danıştay Genel Sekreteri Kökçam, sıkıntılara yönelik çözüm önerileri üzerinde durdu. Türkiye’deki yargı sisteminin temel iki sorununun yargılamanın makul sürede tamamlanamaması ve güven problemi olduğunu belirten Kökçam, çalıştayda sorunları çözecek hedef ve stratejiler belirlendiğini vurguladı. Çalıştayda yargıdaki temel iki sorun hakkında konuştuklarını aktaran Kökçam, “Makul sürede yargılama ve yargıya güvenin üst seviyelere çekilmesi için hangi yollardan ilerlenmeli, bunu tartıştık. Buradaki strateji belirleme çalışmamızla inşallah daha güvenilir ve kısa sürede karar verebilen yargının oluşmasına katkı sağlayacağız.” dedi. Danıştay Başkanlığı’na gönderilen 140 bin davanın yıl içinde sonuçlandırıldığının altını çizen Genel Sekreter, bekleyen 206 bin dosya bulunduğuna işaret etti. Kökçam, bunu 2 yıl içinde eritmeyi hedeflediklerine dikkat çekti: “Bu süre içinde dosyaların karara bağlanabilir hale gelmesi lazım. Bu dosyaların eritilememe nedeni daire ve çalışan sayısının azlığıydı.”
 
Daire ve üye sayısı artırılan ve her dairede iki heyetle çalışan Yargıtay’daki iyileşme de istatistiklere yansımıştı. 2010 verilerine kıyasla geçtiğimiz yıl karar verdiği dosya sayısını neredeyse ikiye katlayan (2010’da 562 bin, 2012’de 923 bin) Yargıtay’da, sonuçlanan dosya sayısı gelen dosyanın (876 bin) da önüne geçmiş oldu. Yargıtay, daire ve üye sayısı artırılmadan önce yoğun iş yükünden dolayı dosya koyacak yer bulamıyordu. Bu yüzden 100 bin dosya devlet arşivlerine kaldırılmış, PTT’de bekleyen 2 bin dosya 3 ay boyunca alınamamıştı. İş yükü nedeniyle binlerce dosya zamanaşımına uğramıştı. (AA)