Oya ARMUTÇU

DANIŞTAY’da, dün 2’nci kez, başkan adayı çıkmadı ve seçim yapılamadı. Danıştay Genel Kurulu, bazı üyelerin haftaya yurt dışına yapacağı ziyaret nedeniyle bir sonraki hafta belirlenecek günde toplanacak. Ancak, yargı hizmetleri yasasıyla Danıştay üyeliğine seçim için getirilen 20 yıl hâkimlik şartına duyulan tepki yüzünden, 3’üncü toplantıda da aday çıkmayabileceği belirtildi. Bu durumda, ilk kez, Danıştay Başkanlık seçimi Eylül’de başlayacak yeni adli yıla kalacak. 20 Temmuz’da başlayacak adli tatilde, Danıştay seçim gündemiyle toplanamıyor.

 
Ak Parti’NİN TEKLİFİYLE
 
AK Parti Grup Başkanvekil-leri’nce önceki akşam torba yasada son dakika verilen önergeyle Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinde kıdem ölçütüne, “20 yıl hakimlik veya savcılık yapmış olma” şartını getirdi. MHP’li Faruk Bal son dakika değişikliğine, “Yargıdaki dengeleri bozan bir durum oluşacak. Şimdiye kadar 15 yıl aranırken 20 yıla ihtiyaç duyulmasının gerekçesi ne? Bu bir siyasi operasyon mu, yargının siyasallaştırılmasında önünüzde engel mi vardı, onu mu kaldırıyorsunuz, adrese teslim bir düzenleme mi?” eleştirisi yaptı. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu Hürriyet’e, “Bu düzenleme 2010’da referandumla yapılan anayasa değişikliğine aykırı. Yüksek yargının yapısı bloke ediliyor” diye tepki gösterdi.
 
KIDEM RAHATSIZLIĞI
 
Yargı kulisleri, bu karardan “Cumhurbaşkanı’nın seçeceği üyelerde 15 yıl şartı aranacak. Bir ay önce genel müdür atanan bir kişi 15 yıl devlet memuriyeti varsa Danıştay üyesi seçilecek. Yargıda ise Danıştay ve Yargıtay’a seçilmek için 20 yıl fiilen hakimlik yapma şartı aranacak. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı” gerekçesiyle rahatsız oldu.
 
YENİLERİN ÖNÜ AÇIK
 
Danıştay Başkanı seçilmek için 8 yıl olan Danıştay üyeliği yapmış olma şartı ise daha önce 4 yıl indirilmiş, üye sayısı 87’den 165’e çıkmıştı. Kulislerde bu oyu tutturamayacak kıdemli üyelerin aday olmayacakları, yeni üyelerin ise kendi aralarında henüz bir isim üzerinde anlaşmadıkları konuşuluyor. Öte yandan Danıştay Genel Kurulu dün, başkanlıkta görev süresi dolan 12’nci Daire Başkanı Çetin Zöngür’ü yeniden daire başkanı seçti.