Tasarıda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun çalışmalarının sürekli hale getirilmesi, Danıştay'da bir idari dava dairesi daha kurulması öngörülüyor.

Tasarıya göre, Danıştay'da 15 olan dava dairesi sayısı 16'ya çıkarılacak. Böylece, Danıştay'da 11 idari dava dairesi olacak. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na, her idari dava dairesinden ikişer üye katılacak. Üyelerde, Danıştay'da iki yıl kıdemli olma şartı aranacak. Genel gerekçe bölümünde, davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının, yargının Anayasal görevlerinden biri olduğuna dikkat çekiliyor. Danıştay'a gelen dosya sayısının azaltılması gerektiğinin belirtildiği gerekçede, halen Danıştay tarafından bakılmakta olan bazı davaların kanun yolu incelemesinin bölge idare mahkemelerine bırakılmasının uygun olacağı kaydediliyor.

DAVA AÇMA SÜRESİ 60 GÜNDEN 30 GÜNE İNDİRİLİYOR

Gerekçede, "Danıştay Kanunu'nun geçici 24. maddesiyle üç yıl için sabit hale getirilen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun çalışmaları sonrasında alınan mesafe dikkate alınarak, bu kurul sürekli hale getirilmektedir. Ayrıca, makul sürede yargılamaya katkı sağlanması amacıyla Danıştay'da bir idari dava dairesi daha kurulmaktadır." deniliyor.

Düzenlemeyle Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun yeniden yapılandırılması da öngörülüyor. İdari yargılama usulündeki dava süreleri de kısaltılıyor. Danıştay ve idare mahkemelerindeki 60 günlük dava açma süresi 30 güne indiriliyor. Tasarıyla getirilen ivedi yargılama usulünün uygulandığı davalarda ise dava açma süresi 15 gün olarak öngörülüyor.