• Ergenekon soruşturması kapsamında Yargıtay ve Danıştay santrallerinin dinlendiğine ilişkin iddia üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada TİB, Yargıtay ve Danıştay’da inceleme yapan bilirkişi heyeti ‘yüksek yargı santrallerinde dinleme ve kayıt yapma izi yok’ raporu verdi. Bunun üzerine Başsavcılık da ‘kovuşturmaya gerek olmadığı’ kararı verdi.

2 BİN 115 HAT TEK TEK İNCELENDİ

Ankara Başsavcıvekili Nuri Yiğit tarafından başlatılan soruşturmada, Yargıtay ve Danıştay’a ait 415 harici ve bin 700 dahili olmak üzere toplam 2 bin 115 adet telefon incelendi. Uzman bilirkişiler tarafından yapılan inceleme, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) tüm sistem, bilgisayar, donanım ve yazılımlarıyla, Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay Başsavcılığı ve Danıştay Başkanlığına ait santrallerini kapsayacak şekilde, uygulamalı dinleme ve kayıt yapıldı.

KOVUŞTURMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ

Yapılan incelemede, “TİB bünyesindeki yazılım sistemlerinde dinleme yapılarak kayıt tutulması durumunda, bunu gösteren loglarda bu yönde bir bulguya rastlanmadığı, kullanılan sistemin özelliği gereği herhangi bir dinleme ve kayıt yapılarak, bunların daha sonra silinip imha edilmesinin de anlışılabileceği ancak böyle bir iz bulunamadığı” belirtildi. Raporda ayrıca Yargıtay santrallerinden birinin 4 aboneyi aynı anda dinleyip kaydetme özelliğine sahip olduğu vurgulandı. Bilirkişi raporu ve savcılık incelemesi sonrasına, yüksek yargı santrallerin dinlenmediği ve kayda alınmadığı sonucuna ulaşıldığı, görevliler hakkında takipsizlik kararı verildiği öğrenildi. • LÜTFİ KAPLAN

TİB’de yasadışı bilgi toplama yok

TİB Başkanlığı hakkındaki iddialardan birisi de; Başbakanlık ve Başbakan tarafından talep edilen kişilerle ilgili telefon kayıtlarının yasadışı olarak verildiği ve bu kişiler hakkında yasadışı istihbari bilgiler toplandığı iddia edilmişti. Bilirkişiler tarafından yapılan inceleme ve araştırmalarda; “bunun iddiadan öte bir şey olmadığı ve iddia konusu olayların gerçekleştiği yolunda herhangi bir delil bulunamadığı” belirlendi. TİB’deki arama sırasında bilirkişilerin tespit ettikleri yöntemler ile sistemde yapılan sorgulamalarda, Ağustos 2007 tarihinden günümüze kadar sistemlere dışarıdan müdahale yapıldığını gösteren herhangi bir teknik verinin bulunmadığı da tespit edildi.





Star