Dünyanın en büyük adliye sarayı olacak ve iki ana blok olmak üzere toplam 10 binadan oluşacak proje, birçok yönüyle kamu binalarındaki ilklere de sahip olacak. Çalışanlar için fitness ve jimnastik salonu, kreş, resim odası, tiyatro gösterileri için sahne, iki banka şubesi, kuaför, internet odası, aletli spor salonu gibi sosyal ve kültürel etkinlik alanlarını içinde barındıracak.

Anadolu Yakası Adalet Sarayı için ülke çapında bir proje yarışması düzenlendi ve seçici heyet tarafından mimar B. Haldun Erdoğan’ın projesi uygun bulundu. Toplam arsa alanı 123.645m², binaların arsaya oturma alanı 83.385 m² ve toplam kapalı inşaat alanı 359.208 m²’dir.

İhale bedeli 195.990.000 TL olan ve Mart 2011’de tamamlanması planlanan, taahhütünü Şira Elektrik İnş. Taah. Ltd Şti.’nin gerçekleştirdiği, mekanik projesini Abdullah Bilgin ve Mahmut Ayık’ın yaptığı, mekanik taşeronluğunu da Şahinmek Yapı ve Tesisat Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin üstlendiği İstanbul Anadolu Yakası Adalet Sarayı, 359.208 m² toplam kapalı inşaat alanı ile dünyanın en büyük adalet sarayı olacak.



hukukihaber.net İmtiyaz Sahibi Av. Vedat ORUÇ, BANGLADESH Yüksek Mahkeme Başkanı ve beraberindeki heyet ile birlikte inşaat çalışmalarını inceledi.

Toplam kapalı alanı 400 bin metrekareyi bulacak tesislerde 12 doktor ve hemşire odası, 99 tutuklu bekleme odası, sosyolog, pedagog ve psikologlar için 55 oda, 12 karakol ve nezarethane, 10 vezne ile 1 postane de yer alacak. 616`sı kapalı olmak üzere toplam 2 bin 666 araç kapasiteli 5 büyük otoparkın yer alacağı tesislerde yaklaşık 5 bin personel görev yapacak. Günde yaklaşık 200 bin kişinin giriş-çıkış yapacağı tahmin edilen adliye sarayı, kalabalık duruşmalar için 200 metrekarelik salonlara sahip. İnşaatın 2012 yılına kadar bitirilmesi bekleniyor. Alanında dünyanın en büyükleri arasında yer alacak Kartal Adliye Sarayı'nın uluslararası adalet kongrelerine de ev sahipliği yapması hedefleniyor.



Ana blokları; ceza mahkemeleri, hukuk mahkemeleri, baş savcılık, sosyal tesis, sağlık ünitesi ve adli tabiplikten oluşan proje, toplam 10 bloğa sahip. Adalet Sarayı’nda 325 adet duruşma salonu bulunuyor. Binalarda bir cumhuriyet başsavcısı, 20 cumhuriyet başsavcı vekili, 307 cumhuriyet savcısı, 380 hakim ve yaklaşık 5000 personel görev yapacak. Ofisler, çalışan personelin verimliliğini artırmak ve gün ışığından daha fazla faydalanmak için dış cephede sıralandı. Ofislerin dış cephede yer alması doğal havalandırma olanağını da artıracak. Binaya günde yaklaşık 100.000 kişinin giriş-çıkış yapacağı tahmin ediliyor. Binada yaklaşık 2.800 araçlık, biri açık olmak üzere 4 adet otopark bulunuyor. Güvenlik nedeni ile bazı katlara çıkışlarda asansörler ve bu alanlara ulaşan kapılar elektronik donanımlı olacak. Bütün binalar otomasyon sistemi ile bilgisayar ortamından kontrol edilecek.





havadanemlak.com