30 bine yaklaşan üye sayısı ile dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu’nda seçim heyecanı başladı.


Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan Genel Kurul’da başkanlık için mevcut başkan Ümit Kocasakal dışında üç aday daha var: Filiz Kerestecioğlu, Muammer Aydın ve Rıza Saka. 


KOCASAKAL VE AYDIN İÇİN RÖVANŞ 

Başkan Kocasakal tıpkı iki yıl önceki son seçimde olduğu gibi, “Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu”nun eski Baro Başkanı Muammer Aydın ile iki adayından biri durumunda. Geçen seçimde bu iki isim etrafında ayrışan ve ilk iki sırayı alan “Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu” için bu seçim aslında bir iç rövanş anlamı da taşıyor.
Kocasakal döneminde İstanbul Barosu, stajyer avukatlara baro mekanlarında başörtüsü yasağı getirilmesi, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda baro adına alınan tutum, KCK davasından yargılanan avukatlara karşı, “olumsuz” yaklaşım gibi konularda kamuoyu gündemine gelmişti. 
Kocasakal’ın yine şanslı görüldüğü seçimlerde en önemli dezavantajı ise diğer iddialı aday Muammer Aydın’la aynı tabandan oy alması gibi görünüyor. Ümit Kocasakal'ın sloganı, "Ülkemize, ilkemize, cüppemize sahip çıkacağız". Muammer Aydın ise, "İlkeli baro, güçlü avukat" sloganını kullanıyor. 

KERESTECİOĞLU İLK KADIN BAŞKANLIĞA ADAY 

Geçen seçimlerde ilk iki sırayı Önce İlke Grubu’na kaptıran diğer iddialı gruplar ise bu kez aday yenileyerek seçime hazırlandı. Geçen seçimde Kemal Aytaç’la yarışan Çağdaş Avukatlar Grubu bu kez Katılımcı Avukatlar ve Özgürlükçü Hukuk Platformu ile ortak aday olarak Filiz Kerestecioğlu’nu gösterdi. Kadın haklarısavunucusu olarak tanınan Kerestecioğlu eğer seçilirse 134 yıllık İstanbul Barosu ilk kez bir kadın başkan tarafından yönetilecek. Kerestecioğlu seçim sloganı olarak, "Öfke değil barış dilini savunan bir baro" diyor. Filiz Kerestecioğlu’nun bir kadın aday olarak en önemli avantajı ise özellikle siyasi farklılaşmalarla gündeme gelen baro için, "her türlü ayrımcılığa karşı mücadele ederek meslektaşlarının sorunlarını çözme"yi amaçlayan bir yönetim modeli önermesi. 


SAKA, “DARBECİ BAROYA HAYIR” DİYEREK ÇALIŞTI 
 
Genellikle “muhafazakâr” avukatların platformu olarak tanınan “Hukukun Üstünlüğü Platformu” da Satılmış Şahin’le ilk kez üçüncü sırayı aldığı 2010 seçimlerinden sonra bu kez Rıza Saka’yı aday gösterdi. 2003-2005 yılları arasında Deniz Feneri Derneği Denetçiliği de yapan Saka, “İstanbul Barosu üzerindeki ‘darbeci baro’ sıfatını kaldırmak için aday olduğunu” söylüyor. 
Her hafta ortalama 60 yeni üye kaydeden İstanbul Barosu bu üye potansiyeli ile New York , Paris, Tokyo gibi baroların önünde yer alıyor.