Habertürk - Adalet Bakanlığı, 500 yeni hâkim ve savcı alınması için 25 Aralık’ta yapılacak sınav öncesi bir ilan yayınladı.

Sınava girebilmek için aranan şartlar arasında "Alışılmışın dışında, çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak" ifadesi yer alıyordu.

İlanda; “çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşmak” ve “organlarını kontrol etme zorluğu”nun “özür” olarak ifade edildi.

Çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşmak ifadesiyle neyin kastedildiği tam açıklanmadığı için, “şiveli, peltek, aşırı hızlı, aşırı yavaş” konuşanların bu kapsama girip girmediği sorusu akıllara takıldı.

AVUKAT OLSUNLAR

Habertürk'ün haberine göre; “organların istemsiz hareket etmesi” de, “tik” olarak adlandırılan yüz ve vücut organlarının istem dışı hareketi olarak yorumlandı.

Bu düzenlemenin HSYK kanununda da yer aldığı ve yeni olmadığı belirtildi. Bugüne kadar hâkim ve savcı alımında, yazılı sınavı geçen adayların katıldığı mülakatta kendisini ifade edebilmesine, konuşma bozukluğu olup olmadığına bakıldığı öğrenildi.

Bu düzenlemeyle hâkim ve savcılık mesleğinin kamuoyundaki imajı gözetilerek, konuşma bozukluğu ve istemsiz organ hareketleri yapan hukuk mezunlarının ancak avukat olabileceği düzenlenmiş oluyor.


İlgili İlan için TIKLAYINIZ