İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi tarafından yapılan açıklamada, engelli avukatların mesleği icra etme anlamında yaşadığı zorluklar gündeme getirilirken, bu zorlukların bir kısmının işleyişten diğer kısmının ise avukat-müvekkil ilişkilerinden kaynaklandığına dikkat çekildi. Engelli avukatların iş alma konusunda son derece dezavantajlı bir konumda olduğu ve bu durumun engel türüne göre farklılık gösterse de genelde tüm avukatların bu sorunu yaşadığını işaret eden Engelli Hakları Merkezi, özellikle görme engelli avukatların bu durumdan en çok etkilenen kısım olduğunu vurguladı. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Engelli meslektaşlarımız gerek kalemde dosya incelerken, gerekse müvekkile görüşme esnasında bu tür sağlık problemlerinin dezavantajlarını yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar. Bunun neticesinde genellikle müvekkil adayı müvekkil olmamaktadır. Çünkü çoğu zaman engelli meslektaşlarımız bilgi rezervini ve mevcut konuya olan hakimliğini sergileme imkanı dahil bulamamaktadır. Ülkemizde müvekkil edinme, vekalet ücretlerini tahsil edebilme gibi güçlükler mevcutken, bireyler avukat seçimlerinde genç ve engelli avukatlardan uzaklaşmaktadırlar. Genç ve engelli avukatlar müvekkil edinme zorluğu yaşamanın yanı sıra danışmak üzere kendisine başvuran bireylerden başvuru ücreti talep edememekte ve potansiyel müvekkil olan başvuranı da kaybetmektedir. Engelli meslektaşların işleyiş nedeniyle yaşadığı sorunlar taşıdığı engele göre farklılık gösterse de temelde sorunlar aynıdır ve teknolojik tedbirler ile giderilebilir. Teknoloji ile hukukun buluştuğu bir sistem olarak “Mobil Hukuk”, avukatlık mesleğinin önemli sorunlarının giderilmesinde mihenk taşı olacak bir proje olmakla birlikte, bu projenin engelli avukatlar açısından önemi daha büyüktür.”

“DANIŞMA ÜCRETİ TAHSİL EDİLEBİLECEK”

Engelsiz avukatların, telefonda verdikleri sözlü danışmanlığın karşılığını alamadıklarında uğradıkları zaman kaybını herhangi bir engele sahip olmadıkları için süratli hareket ederek telafi edebildiklerini  fakat bir duruşmaya yetişmek durumunda kalan engelli bir avukatın zaman darlığı içinde telefonla  müvekkiline sözlü danışma verebilmesinin zor olduğuna dikkat çeken İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi, mevcut Avukatlık Kanunu ve AAÜT çerçevesinde avukatın vermiş olduğu her türlü danışmanlık hizmetinin ücrete tabi tutulması gerektiğine değindi.  Yapılan açıklamada; “Mobil Hukuk Sistemi” ile birlikte engelli avukatların hak edilen değerlerinin tahsili ve korunmasının mümkün olacağını ve hareket kabiliyetinin sınırlarını zorlamadan mesai saatlerinden bağımsız olarak sahip oldukları bilginin müvekkillere aktarılması durumunda hak etmiş oldukları fakat an itibariyle teknik imkansızlıklar dolayısıyla tahsil edemedikleri sözlü danışma hizmet bedelini de tahsil etme şansına sahip olacaklarına değinildi. 

“MOBİL HUKUK SİSTEMİNİ DESTEKLİYORUZ”

İçtihat ve Mevzuat programlarının da Mobil Hukuk Sistemi içerisinde kombine edilebileceği bilgisine yer verilen açıklamada, bu sistemin akıllı bir cihaz üzerinden hizmet sunması sayesinde UYAP uygulamasına da bu cihaz üzerinden ulaşabilmenin engelli avukatların mesleki hayatlarını daha kolaylaştıracağı savunuluyor.  İlgili açıklamada, Mobil Hukuk uygulamasının engelli avukatların kendilerine ulaşan müvekkillerinin önyargılarını yok edebilecek bir uygulama olduğuna dikkat çeken İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi,  telefon üzerinden yapılan görüşmelerde müvekkilin çoğu zaman avukatın engelli olduğunu bilmeden sadece mesleki yeterliliğine odaklanacağını dile getirdi. Bu nedenle Mobil Hukuk uygulamasının 1136 sayılı Avukatlık Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na uygun hali göz önünde bulundurulduğunda engelli avukatlara fayda sağlayacağı görüşünde birleşilirken, İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi  olarak Mobil Hukuk Sistemine destek verileceği açıklandı. (hukukihaber.net)


İLGİLİ AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ