Ergenekon davasında yargılanan Prof. Dr.Mehmet Haberal’ın, kendisini tahliye etmeyen 9 hâkim hakkında açtığı davada kazandığı bin 500’er liralık tazminat davasının ardından diğer sanıklar da hâkimler hakkında benzer davalar açarken, hâkim ve savcıları kurtarmak için bir yasa değişikliğine gidiliyor. Ergenekon hâkimleri hakkında verilen tazminat cezalarını devlet üstlenecek.



AK Parti milletvekilleri Fatih Metin, Veysi Kaynak ve Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu’nun hazırladığı yasa teklifine göre, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’na “Tazminat davaları” başlıklı yeni bir madde eklenecek. Bu maddeye göre, hâkim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili olarak yaptıkları işlem, yürüttükleri faaliyet veya verdikleri her türlü kararlar nedeniyle ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk sebeplerine dayanılarak da olsa hâkim veya savcının şahsına yönelik tazminat davası açılamayacak.

KÖTÜ NİYETLİYE RÜCU
Kişilerin uğradıkları zararlar dolayısıyla açılan davalarda devlet tazminat ödemek zorunda kalırsa, bunu devlet memurlarına rücu edebiliyor. Yasa teklifinde bu konuda da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, devlet, ödediği tazminatı, tazminat davasına konu işlem, faaliyet veya kararla ilgili olarak görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle ‘görevini kötüye kullanan’ hâkim ve savcıya rücu edecek. Kötü niyet olup olmadığına ise tazminat kararını veren mahkeme hükmedecek.







Habertürk