Ergenekon ve KCK savcılarını durdurmak için sanıklar ve yandaşları HSYK’yı devreye sokmaya çalışmıştı. Şimdi de Eskişehir İl Jandarma Alay komutanı Albay Recep Gençoğlu ile 4 subay ve 3 MİT görevlisinin tutuklandığı Ergenekon bağlantılı soruşturmayı durdurmak isteyen Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, soruşturmayı yürüten Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal’ı ağır ifadeler içeren bir dilekçe ile HSYK’ya şikayet etti. Cihaner, Şanal’ın hemen görevden alınmasını istedi.

HSYK BİR AN ÖNCE GEREĞİNİ YAPSIN

Adalet Bakanlığı Müfettişlerince hakkında ‘meslekten ihraç’ istenen Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı Erzincan’da hayata geçiriliyor” iddiasıyla soruşturma yürüten Erzurum Başsavcısı ile Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ı çok ağır yorumlar içeren ifadelerle HSYK gündemine taşıdı. İlhan Cihaner, 14 Ocak 2010’da 2010/112 sayı numaraları dilekçe ile HSYK’ya başvurarak, soruşturma ve kovuşturmalara müdahale yetkisi olmayan, daha çok idari bir kurum olan HSYK’dan söz konusu soruşturmalarla ilgili “gereğinin yapılması” çağrısı yaptı.

Dilekçesinde daha önce de sözlü olarak şikayetçi olduğu anlaşılan Cihaner’in meslektaşları için yönelttiği suçlama ve taleplerinden bazıları:

BANA SUÇ ÖRGÜTÜ BAŞI GÖBİ DAVRANIYOR

• Nerede ise E harfini görünce Ergenekon kapsamına alma çabası içerisindeler.

• Bu bilgileri muhtemelen telefonumu dinledikleri için elde etmektedirler.

• İliç savcısını arayarak, özellikle tarafıma bilgi verilmemesini emretmiştir.

• Bu karartma girişimi daha önce ilimizde meydana gelen MİT mensupları ile ordu mensuplarına yönelik tuzak iddialarına konu olan mühimmatlarla ilgili olabileceği akla geliyor.

• Jandarma mensuplarına adeta işgal ordusu gibi, bana ise bir suç örgütü başı gibi davranılması, iyi niyetle açıklanacak bir husus değildir.

SORUŞTURMA İÇİN YENİ SAVCI ATANSIN

• Geçmişleri ve husumetleri açık olan bir takım hastalıklı kişilerin gizli tanık olarak ifadelerine itibar edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

• Önerim, Emniyet ve Jandarma bünyesinde ortak oluşturulacak bir ekibin iddialarda adı geçmeyen bir Cumhuriyet Savcısının koordinesinde bu iddiaları araştırmasıdır.

Korkunç şüphe soruldu

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu’na, Ergenekon’un kaos planı kapsamında Kemah’ta 9 askerin şehit edildiği mayınlı saldırıyla ilgili sorular yöneltildiği ortaya çıktı. Dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle iddianının doğruluğu veya yanlışlığına ilişin açıklamaya yapamayacağını söyleyen Albay Gençoğlu’nun avukatı “Söz konusu iddiananın kanıtlanmasını istiyoruz” dedi.

‘SALDIRIYI SEN Mİ PLANLADIN?’

Erzurum Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan 9 şüpheli arasında yer alan Albay Recep Gençoğlu’nun, 1 Ağustos 2008’de Erzincan Alay Komutanı olduğu dönemde Kemah’ta yaşanan ve biri yarbay 9 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan terör saldırısından sorumlu tutulduğu iddia edildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, sorgu sırasında korkunç olayı organize ettiği iddiası gündeme getirildi. Savcılık makamı, Albay Gençoğlu’na yöneltilen suçlamayı, saldırıyla Ergenekon örgütünün hedefleri doğrultusunda ülkede kaos yaratmanın amaçlandığı iddiasına dayandırdı. Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, saldırıyı PKK’nın düzenlediğini belirterek, iddiaları kabul etmedi ve Savcı Osman Şanal ile tartıştı.

Albay Gençoğlu’nun avukatı Erol Halka ise “Gizli bir dosya ve bu dosya kapsamında iddialar var. Bu iddialar basına verilmiş. TSK’nın çok saygın bir şahsının, böyle bir plan yaptığını iddia etmek, kendisine emanet edilmiş ana kuzuları, mehmetçikleri, böylesi bir saldırıyla ortadan kaldırma iddiası akla mantığa aykırıdır. Söz konusu iddiananın ilgililerini, maddi delilleriyle kanıtlanmasını istiyoruz. Soruşturma aşamasında bu konu edildi mi, bilgi veremem. Ancak bu ididalar, son derece ağır ithamlardır” diye konuştu.

3 ZANLI SORGUDA

Öte yandan aynı soruşturma kapsamında Erzincan’da gözaltına alınan Yaylabaşı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Murat Yıldız, 3. Ordu Karargah İstihbarat Müdürlüğünde görevli Astsubay Kıdemli Başçavuş Ahmet Saraçlar ile Erzincan Avcılar Derneği Başkanı Yaşar Baş, dün Erzurum’a götürülerek Özel yetkili savcı Osman Şanal tarafından sorgulandı.  Savcı Şanal, 5 saat sorguladığı Baş’ı tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderdi. 

Orgeneral Berk 15 Şubat’a kaldı

Erzincan’daki Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesi alınmak istenen ancak ifade vermeye gitmeyen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, önceki gün de “görevli olduğu” gerekçesiyle ifade vermeye gitmedi. Edinilen bilgiye göre, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na “şüpheli” sıfatıyla ifade vermesi gereken son gün olan önceki gün, Özel Yetkili Savcı Osman Şanal’a, Orgeneral Berk’in 14 Şubat’a kadar görevli olduğu ve ifade vermeye gelemeyeceği bildirildi. Şanal da bunun üzerine 14 Şubat’tan sonra gelinmesini istedi. İstişarelerin ardından Berk’in görevinin bitişinin hemen ertesi günü ifade vermeye gitmesi üzerinde uzlaşıldı. Orgeneral Berk, 15 Şubat Pazartesi günü Özel Yetkili Savcı Şanal tarafından sorgulanacak.

Meslekten ihraç dosyası HSYK’da olan İlhan Cihaner ayrıca 26 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor

Star