İddianameye atıfta bulunan heyet, İlhan Cihaner'in üzerine atılı suçun kişisel olduğuna hükmetti. Mahkeme, Cihaner'in avukatlarının dosyanın Yargıtay'a gönderilmesi taleplerini reddetti.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 14 kişi hakkındaki iddianamenin tensip zaptında, tutuklu sanıkların 'tutukluluk hallerinin devamına' karar verildi. Heyet, tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçun niteliği ve mevcut delil durumu, haklarındaki kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular ve delilleri karartma şüphesinin varlığı sebebiyle tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devamına hükmetti. Sanıklar İlhan Cihaner ve Recep Gençoğlu'nun avukatlarının tahliye talepleri de ayrı ayrı reddedildi. Tutuksuz sanıklar 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, Ali Tapan, Ahmet Saraçlar ve Yaşar Baş'ın ise duruşma gün ve saatini bildirir açıklamalı davetiye ile ayrı ayrı duruşmaya celplerine karar verildi.

İLHAN CİHANER'İ BİZ YARGILACAYACAĞIZ

Mahkemenin tensip zaptında şu ifadeler yer aldı: "İddianamede, sanığın üzerine atılı suçların terör suçları olması, bu tür suçların görevle hiçbir şekilde bağdaşmayan, ilişkisi olmayan mütemadi suç olması, niteliği ve süreklilik arz eden özelliği nedeniyle temadinin bir kısmının görevini yaparken, yani mesai saatleri içerisinde yapılmasının bu suçu görev suçu haline getirmeyeceği, dolayısıyla sanığın üzerine atılı suçların kişisel suç olması nedeniyle sanık İlhan Cihaner vekili Hamit Sekman ile müdafileri Hikmet Aksakallı ve Çetin Fındıkoğlu'nun dosyaya görevsizlik kararı verilmesi yönündeki taleplerinin reddine karar verilmiştir. Bu nedenlerle duruşmanın, tutuklu sanıkların tutuklama durumlarının incelenmesi yönünden 30 Mart 2010 günü 09.30'a, 29 Nisan 2010 günü saat 09.30'a, esas yönünden ise 4 Mayıs 2010'da saat 09.30'a bırakılmasına, sanıklardan İlhan Cihaner'in mahkememizde yargılanmasına ve sanıklardan Recep Gençoğlu'nun tutukluluk halinin devamına yönelik ara kararı yönünden oyçokluğu ile karar verildi."

Üye Hakim Ali Kaya, karşı oy kullandığı tensip zaptında, tutuklu sanıklardan Başsavcı İlhan Cihaner'in işlediği suçları savcılık sıfatını kullanarak gerçekleştirebileceği ve örgüt üyeliği suçunun delilleri olan eylemlerinin yargılanmasının, Yargıtay ilgili dairesinde yapılması gerektiği yönünde görüş belirtti. ERZURUM AA