Dava konusu olay 4 Aralık 2012 tarihinde Eskişehir 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi duruşma salonunda meydana geldi. İddiaya göre avukat Tuğba Aksoy, duruşmanın karar aşamasında ayağa kalkmadan savunma yapmak isteyince duruşma hakimi Mualla Dündar Uysal tarafından uyarıldı. Hakim Uysal kararı açıklarken, avukat Aksoy'un ayağa kalkmamasını zapta geçirdi.

Avukat Tuğba Aksoy, duruşma sonrasında durumu Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin'e anlattı. Rıza Öztekin ile Tuğba Aksoy ve bir grup avukat 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi salonuna gitti. Salonda oturup başka bir duruşmanın bitmesini bekleyen Öztekin, iddialara göre duruşma bittiğinde elindeki avukat Tuğba Aksoy ile ilgili zapta geçirilen kağıdı hakim Mualla Dündar Uysal'a doğru sallayıp 'Siz hiçbir avukatı ayağa kaldıramazsınız. Bundan sonra hiçbir avukat duruşmalarda ayağa kalkmayacak' diye bağırdı, 33 dakika süreyle salonda kalıp diğer duruşmaların yapılmasını engelledi. 

3 YIL HAPİSLERİ İSTENDİ 

Bu gelişme üzerine Baro Başkanı Rıza Öztekin ile avukat Tuğba Aksoy hakkında, Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Kamu kurumu faaliyetine engel olmak' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 

Bugün yapılan duruşmaya tutuksuz yargılanan Rıza Öztekin ile Tuğba Aksoy katıldı. Öztekin ile Aksoy'un avukatlığını Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile birlikte 30 avukat üstlendi. Metin Feyzioğlu'nun da katıldığı bugünkü duruşmada kendini savunanan Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, suçlamaları kabul etmeyerek şöyle konuştu: 

"Ben her hangi bir suç işlemedim. Üzerime atılı suçlamaları da kabul etmiyorum. Görevimin gereği mahkeme salonuna gittim. Bizim duruşma salonunda bulunma sebebimiz avukatlık mesleğinin verdiği yetkidir. Duruşma salonundaki olay 5- 10 dakika sürmüştür. Suçsuzum ve beraatımı istiyorum" dedi. 

Diğer sanık avukat Tuğba Aksoy da üzerine atılan suçlamaları kabul etmeyerek mahkeme heyetinden beraat yönünde karar verilmesini talep etti.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, suç ile ilgili yasal unsurların oluşmadığına kanaat getirerek Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin ile avukat Tuğba Aksoy'un beraatlarına karar verdi.

(DHA)