Bakanlığı, promosyon anlaşmasını yaparken tüm personeli eşit şekilde değerlendirmelidir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 164. Maddesi’nin son fıkrasında “Üçüncü fıkra kapsamına giren personelin her türlü özlük haklarının ve tahakkuk işlemlerinin belli merkezlerden yapılabilmesi ve ödemelerin bankacılık sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmü yer almaktadır. 

3 Haziran 2011 tarihinde Memurlar.Net’te yayımlanan haberde Adalet Bakanlığının promosyon anlaşması kast sistemine göre düzenlendiğine ilişkin detaylara ve Adalet Bakanlığı’nın Vakıfbank ile yapmış olduğu promosyon anlaşmasının eksik yönlerinin neler olduğu ve yapılan bu anlaşma ile ne gibi hakkaniyetsizlikler meydana geldiği izah edilmiştir.

A) ADALET BAKANLIĞI’NIN 2007 YILINDA VAKIFBANK İLE YAPMIŞ OLDUĞU SÖZLEŞMEDE HAKİM VE SAVCI DIŞINDAKİ PERSONEL ALEYHİNE OLAN KONULAR:

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan sözleşme 15.09.2007 - 01.09.2012 tarihleri arasında olmak üzere toplam 5 yıl süreli olarak imzalanmıştır;ancak bu sözleşme yapılırken bazı hususlar hakim ve savcıların lehine olacak şekilde düzenlenmiştir. Örneğin verilecek promosyon miktarı şu şekilde sözleşmede yer almıştır: “bankaca sözleşme kapsamındaki tüm personele unvan, görev, derece ve kademe ayrımı yapılmaksızın öncelikle sözleşmeye dahil olduğu tarihten itibaren her yıl 15 Eylülde kişi başı 100 YTL verilecektir. ”

Ayrıca buna ilave olarak personelin Ağustos ayı net maaş tutarı üzerinden %10 oranında her yıl ek promosyon verilecektir şeklinde bir düzenleme yapılmış ki bu düzenlemede ise maaşı çok olan çok promosyon, maaşı az olan ise az promosyon almaktadır. Örnek ile açıklamak gerekirse, Ağustos ayı maaşı 1400 TL olan personel maaşının % 10’unu ve 100 TL promosyon almaktadır ki bunun da toplamı : 240 TL etmektedir;ancak Ağustos ayı maaşı 4000 TL’nin üzerinde olan hakim veya savcı maaşının % 10 u ve 100 TL almaktadır ki bunun da toplamı 500 TL etmektedir, bu durumun hakkaniyetli olup olmadığını, bu sözleşmeyi tanzim edenlerin elini vicdanına koyarak düşünmeleri yerinde olacaktır.

Hakim ve savcı dışındaki personel aleyhine olan bir başka konu ise bulunduğu yerde Vakıfbank’tan maaş almayıp, Vakıfbank ile promosyon anlaşması yapılan bir başka adliyeye atanan personelin mağduriyetidir şöyle ki;

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında imzalanan ve 1 Eylül 2012 tarihinde sona erecek olan maaş promosyonu anlaşmasının Temel İlkeler bölümünde “a- Promosyon, her yıl Eylül ayı maaşı ile birlikte peşin olarak verilecektir. Promosyon alındıktan sonra o mahalde göreve başlayan (tayin, atama vs. nedenlerle) personele bir sonraki yılın Eylül ayına kadar promosyon ödemesi yapılmayacaktır.” Hükmü akıllara ziyan bir hükümdür, bu hüküm resmen bankanın personel üzerindeki kazancının daha da artmasına neden olmaktadır ve tek taraflı haksız kazanç sağlamaktadır... şöyle ki: X adliyesinde maaş promosyonu Vakıfbank ile yapılmamış olsun, X adliyesinde çalışan personelin de tayini Y adliyesine Ekim ayında çıkmış olsun , Y adliyesinde de promosyon anlaşması Vakıfbank ile yapılmış olsun, bu personel Y adliyesine Ekim ayında olduğundan, bir sonraki yılın Eylül ayına kadar promosyon ücretini alamamış olacaktır ve bu durumun da hiçbir şekilde hak ile bağdaşır yanı olmamaktadır,

B) ANLAŞMA YAPILACAK BANKA İLE SÖZLEŞMENİN PERSONEL LEHİNE OLACAK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ İÇİN NELERİN YAPILMASI:

Yukarıda detayları ile daha önce yapılan sözleşmenin personel aleyhine olan hususları irdelendiğinde, bunun tersi durumunun personel lehine olacağı kuşku götürmez gerçektir bu bağlamda:

a) Sözleşme yapılacak banka ile yapılacak sözleşmenin süresi boyunca promosyon ödemeleri her ay ilgili personelin hesabına aktarılması şeklinde düzenleme yapılmalıdır yani, her personel promosyon ödemelerini her ay hesaplarına yatırılması ile almalıdır ki bu durum da naklen başka yere atanan kişilerin de hakları korunmuş olsun.

b) Promosyon tutarı verilirken herkese eşit miktar belirlenmelidir, maaşın % 10 ‘u gibi komik rakamlarla uğraşmak yerine, her personel için aynı miktarın belirlenmesi hakkaniyet için olmazsa olmazlık teşkil etmektedir.

Sonuç itibariyle, Adalet Bakanlığı’nın yapacağı promosyon sözleşmesinin daha önce yapılan promosyon sözleşmesindeki noksanlıklara sebebiyet vermemesi için yukarıda bazı hususları dillendirdik, umarız Adalet Bakanlığı yeni yapacağı banka ile yukarıdaki önerilerimizi dikkate alacaktır.

Konunun öneminin ilgililer tarafından dikkate alınması dileğiyle.




Memurlar.net