Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adli yıl açılış konuşmasında hükümeti sert bir dille eleştirmesi, bir anda birliğin seçim sisteminin değiştirileceği “gözdağıyla” karşılık buldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in “Barolar Birliği seçimlerinin de barolardan gelen delegelerin seçimlerinin de çoğulcu yöntemle yapılması için öneri getireceğiz” sözlerine karşılık Feyzioğlu, “Bu mantıkla hükümetin bakanlıklarını AKP, CHP ve MHP ve hatta BDP arasında paylaştırmasını öneriyorum. Sayın Bakan’ın dediği bu kadar anlamlıdır” yorumunu yaptı.

Bu yılki adli yıl açılışında ilk kez konuşan TBB Başkanı Feyzioğlu’nun konuşmasının yankıları sürerken, hükümet kanadından da sert karşılık buldu. Feyzioğlu’nun konuşmasının hemen ardından Adalet Bakanı Ergin’in, “Çoğunlukçu yöntemle gelenler, çoğulcu tavsiyelerde bulunamaz” yorumunu yapıp “Barolar Birliği seçimlerinin de barolardan gelen delegelerin seçimlerinin de çoğulcu yöntemle yapılması için öneri getireceğiz. Umarım Sayın Başkan bu çoğulcu önerilerimize de destek verir” sözleri, üstü örtülü “tehdit” olarak yorumlandı.

‘Bakan sözlerimi çarpıttı’

Feyzioğlu, Bakan’ın bu sözlerinden “nasıl bir mesaj” çıkardıklarına ilişkin sorumuza, “30 sayfalık konuşmamda, ‘Yurttaşlarımızı yüzdelere ayırmayın, bölmeyin, parçalamayın, yeni Osmanlıcılık heveslerine kapılıp maceralara sürüklemeyin’den tutun da ‘adil yargılanma hakkını ısrarla ve defalarca ihlal eden mahkemeleri korumayın, herkese eşit yurttaşlığı bir an önce tanıyın’ var. Bütün bunların içinden üstelik dediğimi de çarpıtarak yine sandık demokrasisinden bahsediyor” yanıtını verdi.

Avukatlık yasasına göre yanlış
 
“Demokratik kitle örgütlerinin dediklerinden hoşlanmak zorunda olmayabilirsiniz ama birlikte yaşamak zorundasınız. Onları yok etmeye kalkışmayın uyarımdan sadece 35 dakika sonra tehdit mesajı gelmesi, aslında söylediklerimin kabuludür” diyen TBB Başkanı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sayın Bakan’ın söyledikleri Avukatlık Kanunu’na göre yanlıştır. Çünkü Avukatlık Kanunu’na göre zaten çarsaf listeyle seçime girilir. Sayın Bakan’ın teklifi baro yönetim kurullarının nispi temsile göre belirlenmesidir. Bize önerdiklerini önce kendileri yerine getirsin ve dünyada bir ilki yapsınlar. Hükümetin bakanlıklarını parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip oldukları halde oy yüzdelerine göre paylaştırsınlar. Çünkü bize önerisi budur. Biz de kendisine öneriyoruz, yüzde oy oranlarına göre bütün partilere bakanlıkları dağıtsınlar. Bu mantıkla hükümetin bakanlıklarını AKP, CHP, MHP ve hatta BDP arasında paylaştırmasını öneriyorum. Sayın Bakan’ın dediği bu kadar anlamlıdır.”
Feyzioğlu, hiç kimsenin siyasi iktidarın hoşuna gidenleri söylemekle yükümlü olmadığına işaret ederek, “Görevimiz doğruya doğru, yanlışa yanlış demektir. Milyonlarca insanın anladığını siyasi iktidarın da anlamasını bekliyorum” dedi.

Metin Feyzioğlu Adli Yıl Açılış Konuşması VİDEO

==> Sadullah Ergin'nden Feyzioğlu'na cevap


==> Feyzioğlu: Direnme gücü diliyorum