Türkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre 2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 5 yılda yüzde 35 artarak 95 bine dayandı. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, avukat sayısındaki kontrolsüz artışa acil bir önlem alınmazsa ileride çok sayıda avukatın işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.

5 YIL SONRA YÜZDE 60 ARTACAK
Avukat sayısındaki artışla birlikte mesleki kalitenin de giderek düştüğüne dikkat çeken Feyzioğlu, “Şu anda stajyer avukat sayısı da 14 bin civarında. 60 binin üzerinde öğrenci ise önümüzdeki 5 yılda hukuk fakültelerinden  mezun olacak. Bu, önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının yüzde 60’ın üzerinde artması demek. Avukat sayısındaki bu kontrolsüz artış, bir yandan kaliteyi düşürüyor, diğer yandan meslek disiplinini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

AVUKATLARADA SINAV
Hakim ve savcıların mesleğe başlarken sınava tabi tutulduklarını hatırlatan Feyzioğlu, avukatların ise herhangi bir sınava girmeden bu görevi üstlenmelerinin mesleğin kalitesine zarar verdiğini söyledi. Feyzioğlu, “Kaliteyi korumak ve zaman içerisinde yükseltmek adına avukatlık sınavı ile avukatlık stajına giriş sınavını ayrı ayrı getirmemiz gerekiyor. Bütün olumsuzluklarına rağmen çoktan seçmeli soru-cevap türü tercih edilmeli. Mülakat gibi sübjektif bir aşama da olmamalı” dedi.