Ankara Barosu Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına adaylığını yaptığı yazılı bir açıklamayla duyurdu. Feyzioğlu açıklamasında, cumhuriyetin temel niteliklerinin sorgulandığı, hukuk devleti ilkelerinin yok sayıldığı, yargının giderek adalet dağıtmaktan uzaklaştığı ve tüm demokratik unsurların zedelendiğine dikkat çekerek, "Baroların ve Turkiye Barolar Birliği'nin asli unsur olarak görev üstlenmesi gerektiği inancıyla adaylığımı açıklıyorum" dedi. Feyzioğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"-Avukatlık mesleği itibarsızlaştırılmaya çalışılmakta ve savunma hakkı, giderek daha çok görmezden gelinmektedir. 'Avukatlık ve savunma olmasa da olur' zihniyeti, adım adım geçerli kılınmak istenmektedir.

-Avukatlar, yaptıkları savunmalar sebebiyle baskı ve tehdit altındadır.

-Savunma, savunulacak duruma getirilmiştir.

-Her geçen gün avukatların mesleki faaliyet alanları daraltılmakta, avukatlar ekonomik olarak da çaresizliğe sürüklenmektedir.

-Terbiye edilmiş, uslu avukat ve baro modeli dayatılmaktadır.

-Baroların, esasen 'çatı kuruluşu' olan Türkiye Barolar Birliği'nin şubesi haline getirilerek, savunma adına kullandıkları güçleri kırılmak istenmektedir.

-Öte yandan yine önümüzdeki dönemde Avukatlık Kanunu'nun toptan degiştirilmesi gündemdedir. Geçen yıl doğrudan Türkiye Barolar Birliği tarafından tartışmaya açılan ve hayata geçirilmesi gerekliliği en yetkili makamlarca dile getirilen değişikliklerin ana fikrinde avukatlar yoktur, yabancı Avukatlık şirketleri ve ucuz iş gücü haline getirilmiş "işçi avukatlar" vardır.

-Hukuk devletine ilişkin her sorun, kuşkusuz doğrudan avukatları ve baroları ilgilendirir. Meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde, önümüzdeki dönemde gündeme gelecek Anayasa değişikliğine, bu kapsamda, denetimsiz tek adam rejimi-diktatörlük anlamına gelen başkanlık sistemi önerilerine ilişkin tavrımızı ortaya koymamız, tartışmalara etkili şekilde katılmamız ve halkı bilinçlendirmemiz gerektiği ifade edilmiştir.

-Bu çerçevede, Anayasa'nın ilk üç maddesinde yer alan demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin ve üniter devletin korunması, hukuk devletinin vazgeçilmezi olan bağımsız ve tarafsız yargının, adil yargılanma hakkının, avukatın ve baroların bağımsızlığının sağlanması kuşkusuz Türkiye Barolar Birliği'nin, baroların ve avukatların görevidir.

-Basın özgürlüğünün kalmadığı, gazete, televizyon ve radyolara oto sansür uygulandığı, insanların korku içinde yaşadığı ve "acaba sıra bize ne zaman gelir" diye endişeyle bekledigi, üniversitelerin,öğretim üyelerinin gazetecilerin, sivil toplum örgütlerinin susturulduğu, apayrı bir yargılama usulüne tabi olan, adil yargılamayı ve bütün güvenceleri hiçe sayan, avukatları ve savunma hakkını baskı altına alan ÖGM'lerin, TMM'lerin varlığını sürdürdüğü, tutuklamanın peşin ve keyfi bir ceza olarak uygulandığı bir ülkenin demokratik hukuk devleti olduğundan bahsetmek mümkün değildir.

-Türkiye, tarihinin en zor dönemlerinden, belki de en zor döneminden geçmektedir. Görevimiz, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın, dinine, mezhebine, diline, etnik kökenine, cinsiyetine, sosyal sınıf ve durumuna bakmaksızın mazlumun yanında durmaktır. Sorumluluğumuz, insan haklarını Türkiye'nin her köşesinde geçerli kılmaktır. Hedefimiz, ülkemizi demokrasiye kavuşturmaktır."

Feyzioğlu, meslek ve ülkeye dair sorunların çözümünde, Türkiye Barolar Birliği ve baroların temel öneme sahip olduğunu belirterek, Baroların ve TBB'nin bu gidişe sessiz kalma hakkı olmadığını ifade etti. Aynı kaygıları taşıyan ve aynı hedefe yönelen bütün avukatların, omuz omuza vermesi, yalnızca avukatları değil, tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'na güç birliği yaparak girilmesi gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, "Bu çerçevede toplumsal sorumluluk ve görev bilinciyle Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı için, Türkiye'nin bütün barolarını ve siyasi görüş ayrımı yapmaksızın bütün meslektaşlarımı kucaklayarak adaylığımı ilan ettiğimi kamuoyunun bilgisine sunarım. Söz veriyorum, birlikte başaracağız" ifadelerini kullandı.


Ankara Haber Ajansı