Yaş haddi nedeniyle görev süresi dolan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Başbakan Erdoğan'a veda ziyaretinde bulundu. Görüşmenin ardından açıklama yapan Gerçeker, "Devletin idaresinde bütünlük söz konusudur. Dargınlık, kırgınlık söz konusu olmaz" dedi.
Başbakan Erdoğan, Yargıtay Başkanı Gerçeker'i Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Gerçeker, hem nezaket ziyaretinde bulunduğunu hem de yargının sorunlarını iletme imkanı bulduğunu söyledi. Basın mensuplarına da veda eden Gerçeker, "İnşallah tabi ileriki dönemlerde yine tekrar görüşürüz, beraber oluruz" dedi.
Görev süresi boyunca özellikle Yargı Reformu konusunda Başbakan Erdoğan ile karşı karşıya geldikleri hatırlatılan Gerçeker, basın mensuplarının "Kırgınlığınız var mı" yönündeki sorusunu, "Şimdi tabi olaylar ayrı. Bazı şeyleri kişiselleştiremezsiniz, yani bazı ilişkilerinizi. Olabilir, insanlar birbirlerine karşı bazen yanlış davranışlarda bulunabilirler. Bu bizden kaynaklanır, başkasından kaynaklanır. Bunların tabii şu ortamda bugünde değerlendirmesini yapmak istemiyorum ama devlet idaresi bir bütünlük gösterir yani bütünlük içinde hep söylüyorum dargınlık, kırgınlık hiçbir zaman söz konusu olmaz" şeklinde yanıtladı. Her zaman diyalogdan yana olduğunun altını çizen Gerçeker şunları söyledi:
"Ben hep diyalogdan yanaydım, diyalog olmazsa hiçbir şey yapamazsınız. Hizmetlerinizi gereği gibi yerine getiremezsiniz. Bugün biliyorsunuz yargının çok büyük oranda sorunları var. Bunları halletmek zorundayız. Ben tabii son güne kadar bu görevimi gereği gibi yerine getirmekle başbaşayım. Onun dışında onları ben fazla düşünmüyorum, onlar hep geride kalan şeyler. Dediğim gibi insandır, herkesin hatası olabilir. Bizlerin de hatası olabilir, başkasının da hatası olabilir. Herkes devlet çarkını iyi işletebilmek için mutlaka karşılıklı anlayış, sevgi saygı hoşgörü ortamında görevini yapması gerekir."
Gerçeker bir basın mensubunun "Yanlış anlaşıldığınızı düşünüyor musunuz" şeklindeki sorusuna ise, "Olabilir tabi yanlış anlaşılmalar da olabilir. İnsanlar birbirlerini yakından tanımazlarsa bazı yanlış anlamalar yanlış değerlendirmeler de olabiliyor. Onun için hep söylediğim insanları değerlendirirken bir değerlendirme yaparken mutlaka daha derinden yapmak lazım. Detaylı düşünmek lazım. Yüzeysel, biçimsel yapmamak lazım değerlendirmeleri" sözleriyle yanıtladı.

-"İNSANLARIN DEVLETE GÜVENİ SARSILIYOR"-

Gerçeker MHP'deki kaset skandallarına ilişkin "Soruşturma için şikayet gerekir mi" tartışmalarına da açıklık getirdi. Hangi suçların şikayete bağlı olup hangilerinin olmadığının re'sen takibe tabi olduğunun yasalarda yazılı olduğunu hatırlatan Gerçeker, önce suçun ne olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun da yapılacak soruşturma ile ortaya çıkacağına değinen Gerçeker, kaset skandallarına ilişkin değerlendirmesinde ise şunları söyledi:
"Bunlar çok üzücü şeyler. Bir tarafta bunlara hukuki değer atfetmeniz mümkün değil. Ama mutlaka bunu yapan insanların, çünkü bu yasa dışı bir eylem, yasa dışı bir işlem. Kamuoyunda çok büyük güvensizlik, tedirginlik yaratan birtakım davranışlar. Mutlaka bunların faillerinin bulunması gerekiyor. Teknoloji gelişmiş diyoruz, ulaşılamıyor diyoruz. Hatta bu sitelerin dış kaynaklı olduğu söyleniyor. O zaman mesela dış ülkelerle başka ülkelerle de işbirliği yaparak mutlaka bunların üzerine gidilmesi gerekiyor. Aksi takdirde tabii insanların devlete, devlet görevlilerine olan güveni sarsılıyor. En büyük tehlike de güven ortamının ortadan kalkması. Yani mutlaka vatandaşın devletine güvenmesi lazım. Devlet görevlilerinin, sorumluluk üstlenmiş kişilerin bu da görevlerini gereğince yerine getirmeleri öncelikle sağlanabilir."

-"EMEKLİLİK PLANIM YOK"-

Yargıtay Başkanı Gerçeker'in, Erdoğan'a ziyaretinde taktığı bordo mavi renkli kravat da dikkat çekti. Bir gazetecinin bu kravatın Trabzonspor ile bir ilgisinin olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Gerçeker, "Tabii Trabzonspor'u tebrik ediyorum. Yani biz de bir söz vardır, 'Galip sayılır bu yolda mağlup' diye. Şimdi Trabzonspor da çok büyükbir performans gösterdi. Son haftaya kadar Fenerbahçe ile başabaş getirdiler. Averajla şampiyonluğu kaybetti. Ama Trabzonspor da tabii gönüllerde şampiyon olan bir takım. Onlara da tıpkı Fenerbahçe'yi olduğu gibi bütün gönlümle kutluyorum" dedi.
Hasan Gerçeker, emekliliğinde ne yapacağına ilişkin soruya ise, "Hiçbir programım yok. Biraz dinleneyim ondan sonra. Tabii artık bilemiyorum. O kadar yoğun bir tempo içinde emeklilik dönemine giriyorum ki ne yapacağımı bile düşünemedim. Program yapma imkanı da olmadı. Onun için şimdiden bir şey söyleyemiyorum o konuda" yanıtını verdi.


ANKA