Maliye Bakanlığının "Gelir İdaresi Başkanlığı Hukuk Müşavirliği Görevleri ile Avukatların Mesleğe Alınmaları, Davaların Takip Usulü ve Çalışmaları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
Buna göre, GİB avukatları, merkez teşkilatında ve atandıkları ilin dışında başka bir yerde görevlendirilemeyecek.
 
Hukuk müşavirliğinin görevlerine ve dava takip usulüne ilişkin de düzenlemeye gidilen yönetmeliğe göre, yargı mercilerindeki davaları ikame, takip ve müdafaa ile icra dosyalarını takip görev ve yetkisi, ilgisine göre vekil olarak hukuk müşavirleri ve avukatlara ait olacak.
 
Yönetmelikle, adli ve idari uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme usullerinde de değişiklik yapıldı.
 
Buna göre, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) yer alan sulh, uzlaşma ve vazgeçmeye ilişkin yetkiler, söz konusu KHK'da belirtilen makamlar tarafından kullanılacak. Bu yetkilerden devredilenler, ilgisine göre kendisine yetki devri yapılanlar tarafından Kanunda belirtilen usuller dairesinde kullanılacak.
 
Başkanlık merkez ve taşra birimlerinin taraf olduğu uyuşmazlıklar bakımından sulh veya uzlaşma yoluyla halli mümkün olmayanlar için dava açılacak veya icra takibine başlanılacak.
 
Maddi veya hukuki sebeplerle dava açılmasında veya icra takibine başlanmasında Başkanlık yararı bulunmaması halinde söz konusu KHK'da belirtilen usuller dairesinde dava açılmasından veya icra takibine başlanılmasından vazgeçilecek.
 
Başkanlık merkez ve taşra birimlerinin taraf olduğu davaların takibi esnasında Başkanlık menfaatlerinin korunması için her türlü tedbir alınacak. Bu kapsamda Kanunda belirtilen usuller dairesinde yetkili makamdan vazgeçme alınmaması halinde kanun yollarına başvurulması zorunlu olacak.


GİB Hukuk Müşavirliği Görevleri ile Avukatların Mesleğe Alınmasıyla ilgili yönetmelikte değişiklik için TIKLAYINIZ