HSYK'da, dün 7 üyenin istifa etmesi üzerine yeni Anayasa gereği Yargıtay ve Danıştay Genel Kurul'larından seçim yapılacak. Kurul'dan 1 asil ve 2 yedek üyenin istifa etmemesine rağmen, toplantı yeter sayısına ulaşılamayacağı için Kurul seçimler yapılıncaya kadar toplanamayacak. Asıl üye Ali Suat Ertosun ile yedek üyeler Feyzi Altınok ve Coşkun Öztürk'ün görev süreleri bitene kadar, üyelikleri devam edecek. Yargıtay'dan seçilecek olan üyeler, Ertosun, Altınok ve Öztürk'ün görev sürelerinin bitmesini bekleyecek. Ayrıca Yargıtay'daki seçim 18 Ekim, Danıştay'daki seçim ise 20 Ekim'de yapılacak.

Musa tekin yerine saçim yapılmıştı

Öte yandan, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca, Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürürken, 13 Kasım 2006 tarihinde HSYK asıl üyeliğine seçilen Musa Tekin'in görev süresinin dolması nedeniyle boşalacak HSYK asil üyeliği için Temmuz ayında seçim yapılmıştı. Buna göre HSYK üyeliğine seçilmek üzere Cumhurbaşkanlığa, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu, 7. Hukuk Dairesi Üyesi Ulvi Yüksel ile 9. Hukuk Dairesi Üyesi Ömer Hicri Tuna'nın isimleri gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, belirlenen üç isimden birini HSYK asil üyeliğine atayacak.

HSYK'nin yeni yapısı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) 12 Eylül'de yapılan referandumun ardından yeniden yapılandırılacak. HSYK'nin halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılacak. Yeni yapı ile HSYK, üç daire halinde çalışacak. Adalet Bakanı, HSYK Başkanlığı görevini sürdürecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulda yer almaya devam edecek. Kurul'un 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Kurul'un "meslekten çıkarma" cezasına ilişkin kararlarına itiraz edilebilecek, ancak diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak. HSYK'nin mevcut asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek.



Anka