Ergin, CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız'ın, İrtica ile Mücadele Eylem Planındaki ıslak imza tartışmalarıyla gündeme gelen grafoloji uzmanlığıyla ilgili soru önergesine yazılı yanıt verdi.

Grafolojinin, kişilerin el yazısı ve imzasından yola çıkarak, psiko-sosyal durumları hakkında yorum yapan bir uğraşı alanı olduğuna işaret eden Ergin, bu işle uğraşanlara da ''grafolog'' denildiğini belirtti.

Ergin, Türkiye'de geniş bir toplum kesiminde, şüpheli belge incelemelerinin yanlış şekilde grafoloji olarak isimlendirilmesinin nedeninin, hukuki metinlerde çalışma alanının ''grafoloji'' olarak tanımlanmasından kaynaklandığını kaydetti.

Dünyada, soruşturma konusu şüpheli yazı ve imzalar ile her türlü dokümanın ''adli belge incelemeleri'' başlığı altında değerlendirildiğine dikkati çeken Ergin, bu alanda çalışan kişilere ''adli belge incelemeleri uzmanı'' denildiğini vurguladı.

Ergin, isimlendirme ne olursa olsun, bu alanda Türkiye ve dünyada, diploma veya uzmanlık unvanı veren herhangi bir yapının bulunmadığını bildirerek, şunları kaydetti:

''Bu nedenle halen ülkemizde çok sayıda bilirkişi tarafından kullanılan grafolog unvanı bilimsel dayanaktan yoksundur. Adli belge incelemesiyle ilgili bilgilenmenin az veya yasal düzenlemelerin yetersiz oluşuna bağlı olarak çok sayıda bilirkişi, grafolog unvanını kullanıyor. Hazırladıkları bilirkişi raporlarında, bu ve benzer unvanları (sahtecilik uzmanı, kriminalistik uzmanı, yazı ve imza incelemeleri uzmanı gibi) kullanmayı da uygun buluyor.

Adli Tıp Kurumunda verilen adli tıp ihtisası içerisinde, adli belge incelenmesi eğitimini de içeren fizik ihtisas dairesi rotasyonu bulunuyor, eğitimler teorik ve laboratuvar ağırlıklı olarak, deneyimli uzmanlarca veriliyor.''

Ergin, fizik ihtisas dairesinde yeni çalışmaya başlayan bir uzmana, uzun bir süre yeterli sayıda olgu, belge inceledikten sonra imza yetkisi verildiğini vurgulayarak, bu yetkinin verilme zamanının, ihtisas dairesinde çalışılan süre ve incelenen dosya sayısına göre belirlendiğini anımsattı.

Bakan Ergin, ''İçinde insan faktörünün olduğu ve adli yönü bulunan çoğu olguda olduğu gibi adli belge incelemeleri ile Adli Tıp Kurumunun ve kurum bünyesinde çalışan adli tıp uzmanlarının uğraşması doğaldır'' dedi.

AA