Taşrada hakim ve savcılar tarafından kurulan ilk dernek olduğu belirtilen Pozitif Hukuk Derneği, kamuoyuna tanıtıldı. Bursa Baro Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısına Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Dernek Eşbaşkanı Nurettin Canata, Bursa Cumhuriyet Savcısı, Dernek Eşbaşkanı Şemsettin Aksoy, Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, dernek yönetim kurulu üyesi hakim ve savcılar ile Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz katıldı. Hakim ve savcıların mesleki sorunlarına minimum düzeyde de olsa olumlu bir katkıda bulunmak, mesleğe yeni ve farklı bir soluk kazandırmak amacıyla kurulduğunu belirten Pozitif Hukuk Derneği Eşbaşkanı Şemsettin Aksoy, "Demokrasinin gelişmesi adına ülkemize hukuk ekseninde oluşmuş bir sivil toplum örgütü sunmak ve asgari müşterekler etrafında toplanılabileceğini göstermek için bu derneği kurduk. Derneğimiz adını; hukukun toplumsal yaşama olumlu pozitif katkıda bulunması gerekliliğinden, rengini ise özgürlükten, özgür ve onurlu insan anlayışından almaktadır. Hukuk temel amacının toplumsal düzeni yaşanabilir kılmak ve insan onurunu koruyup yüceltmek olduğuna inanıyoruz. Demokrasi, özgürlük ve bunların teminatı olan hukuk devleti ilkesi derneğin değişmez temel değerleridir. Dernek, toplumun farklı renklerinden oluşmasını, birey ve toplulukların farklı renklerden oluşmasını, birey ve toplulukların farklı dünya görüşü ve yaşam tercihlerine sahip olmasını bir zenginlik olarak görür" diye konuştu.

AVRUPA STANDARTLARINDAN DAHA AZ HAKİM VE SAVCIMIZ VAR

Hakim ve savcı sayısının Avrupa standartlarında olması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, derneği kurarken Avrupa ülkelerindeki benzer yapılanmaları incelediklerini söyledi. Aksoy şunları kaydetti: "Avrupa ülkelerinde çok sayıda hakim savcı dernekleri var. Bu dernekler, her biri farklı faaliyet alanı belirlemişler. Biz faaliyet alanımızı; mesleki dayanışma kültürü üzerine kurduk. Asgari müştereklerde toplandık tüm hakim savcıların sesi olacağına inanıyoruz. Bursa ilçelerinde görev yapan arkadaşlarımızla kurduk. İlk kez taşrada hakim savcı derneği kuruldu. Derneğimiz genişleme stratejisini arkadaşlarımızla değerlendireceğiz."

GÜNDE 50-60 DOSYAYA BAKAN MAHKEMELER VAR

Bir gazetecinin ‘öncelikle hangi sorun üzerinde duracaksınız?’ şeklindeki sorusunu cevaplandıran Pozitif Hukuk Derneği Eşbaşkanı Şemsettin Aksoy, hakim ve savcı sayısının artırılması gerektiğini dile getirdi. Aksoy, “Meslekte sayısal ve niteliksel bir gelişmeye ihtiyaç var. İş yükü oldukça fazla. Bugün, birçok mahkemede hakim ve savcılar günde 50-60 dosya ile duruşma yapmak durumunda kalıyorlar. Bazı mahkemeler 4-5 gün duruşma yapıyorlar. Bununla ilgili çalışma yapmak, kamuoyunu bilgilendirmek en önemli hedeflerimiz arasında."

Derneğin geçici yönetim kurulu üyesi Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya de derneğin amacının; meslektaş dayanışmasını arttırmak olduğunu kaydetti. Bursa Barosu Başkanı avukat Ekrem Demiröz ise savcı ve hakimlerin her türlü bir araya gelişleri ve örgütlenmelerinin de hem adalet camiasına vereceği katkı hem de toplumsal açıdan önemli olduğunu dile getirdi.