Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Ankara Balgat Adliyesi 12’inci İş Mahkemesi’nde görülen davanın hakimi, duruşmadaki avukatları salonun dışına çıkarttı. Tesadüfen orada bulunan ve avukatların duruşma salonundan çıkartıldığını gören Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, duruşma arasında hakimle görüşmek için odasına gitti. Hakime, yaptığının doğru olmadığını ve aleniyet ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Canduran, “Sen kimsin? HSK Başkanı’mısın?” yanıtıyla şok yaşadı. Avukatların yeniden duruşmaya alınmasının ardından koridora çıkan Canduran’ın peşinden gelen duruşma hakimi, Ankara Barosu Başkanı ve avukatların üzerine yürüdü.

“Mübaşir ve avukatlar zor tuttu”

Hakimin daha önce 8’inci Ağır Ceza Hakimi olarak görev yaptığı ve saldırgan tutumu nedeniyle bu görevinden alınarak 12’inci İş Mahkemesi’nde görevlendirildiği öğrenildi. Yaşadıklarını BirGün’e anlatan Canduran, “Avukatların olduğu her yerde benim yetkim ve görevim vardır” diye konuştu. Canduran, olayı şöyle anlattı:

“Avukatla içeride hiçbir diyalogu olmamış. Bir dosyayı bulamamış ve buna sinirlenmiş. Avukat arkadaşımız da ‘Hakim bey dosyayı aramanıza gerek yok, duruşmaya devam edebiliriz’ demiş. Buna sinirlenerek bütün avukatları salondan kovmuş. Ben de tesadüfen adliyedeydim. Duruşma arasında Hakim beyin yanına girdim. 'Meslektaşlarımızı neden kovuyorsunuz' diye sordum. ‘Sen kimsin? Baro başkanının hiçbir yetkisi yok diye bağırarak beni de dışarıya çıkarttı. Daha sonra, ‘Avukatları duruşmaya alabiliriz artık’ demiş. Ben de ‘İşte böyle olmalı’ deyince içeriden cübbesiyle birlikte üzerime koştu saldırmak için. Mübaşir ve avukatlar zor tuttu kendisini.”

TUTANAK TUTULDU

Yaşanan olaydan sonra, olayla ilgili duruşma tutanağı da ortaya çıktı.

Öte yandan, Adliye kulislerinde, hakim ile ilgili olarak, daha önce 1. ve 8. Ağır Ceza Mahkemelerinde üye olduğu ve benzer tavırlarından dolayı iş mahkemesine gönderildiği konuşuluyor...

İşte o tutanak:

AVUKATLAR SUSTURULAMAZ!

Olaya ilişkin hukukihaber.net'e açıklamalarda bulunan Ankara Barosu Başkanı Avukat Hakan Canduran, "Avukatlık mesleği, yargının üç temel kurucu unsurundan birisidir. Bu, lütuf da değildir.

Baro Başkanı’nın vazgeçilmez ve devredilemez yetki ve görevlerinin başında da her koşulda ve şartta mesleğe sahip çıkmak, meslek ve meslektaş odaklı çalışmak gelmektedir.

Bugün, mesleğe ve meslektaşa sahip çıkmamdan dolayı yapılan saldırı, şahsıma yönelik değildir. Son zamanlarda şiddetini giderek artıran bu tür saldırılar, mesleğimizi ve tüm meslektaşlarımızı hedef alan kolektif bir zihniyetin ürünüdür.

Avukatlık mesleğini yargının dışına çıkarmak, görev ve yetki alanımızı gasp etmek isteyenler bilmelidir ki; avukatlar susturulamaz!" dedi.

TBB'DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği de bir açıklama yaptı.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından yapılan açıklamada, "Utanç verici bu davranışı ile bu kişi hâkimlik mesleğine yakışmadığını göstermiştir. HSK'nın üzerine düşeni yapmasının takipçisi olacağız" ifadeleri kullanıldı.

Feyzioğlu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

ANKARA BAROSU BAŞKANINA YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ 

Ankara'da duruşmanın en temel kuralı olan açıklık ilkesini bilmeyen bir hâkim, duruşma sırasında avukatları duruşma salonundan çıkartmıştır. 

Ankara Barosu Başkanı ve yanındaki meslektaşlarımız vatandaşın hukukunu ihlal eden bu davranışa itiraz etmişlerdir. 

Hukuk mahkemesi  hakimliği yaptığı halde nedendir bilinmez ceza hakimi cüppesi giyen hakim, hâkimliğini unutmuş, kabadayılığa özenmiş  ve kürsüden inerek baro başkanımızın üzerine yürümüştür. 

Araya girenler, hakimin fiili saldırısını önlemişlerdir. 

Utanç verici bu davranışı ile bu kişi hâkimlik mesleğine yakışmadığını göstermiştir. HSK üzerine düşeni yapmalı ve söz konusu kişi kendisi istifa etmez ise, mesleği bu kişiden arındırmalıdır.  

Olayın görüntülerini, hâkimlik mesleğine duyulan saygıyı yıpratmamak adına yayınlamıyoruz. 

HSK'nın üzerine düşeni yapmasının takipçisi olacağız. 

Saygıyla duyururuz.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı