Hakim ve savcılara 1155 TL'lik zamdan, disiplin affına birçok uygulama getirecek kanun teklifi Adalet Komisyonu'nda görüşülecek.

HAFTA sonu yapılan HSYK seçimlerinin ardından hükümet hakim ve savcıların maaşlarına 1155 TL'lik zam için zam için düğmeye bastı. Konuyla ilgili teklif yarın Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. AK Parti Grup Başkanvekillerinin öncülüğünde hazırlanan 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ay sonuna kadar yasalaşması hedefleniyor.

>> Hakim ve savcılara verilecek 10 yeni hak

EN DÜŞÜK MAAŞ 5.141 TL: İlk derece mahkemelerindeki hakim ve savcılarla Yargıtay-Danıştay üyelerine 1.155 TL'lik artış gelecek. Yeni göreve başlayan hakimlerin maaşı 5 bin 141 TL'yi bulacak.

DİSİPLİN AFFI GELİYOR: 14 Aralık 2005 ila 1 Eylül 2013 arasında hakim ve savcılara, işlemleri dolayısıyla verilen 'uyarma', 'aylıktan kesme', 'kınama' ve 'kademe ilerlemesini durdurma' cezaları affedilecek. Devam eden kovuşturmalar işlemden kaldırılacak.

SINAVSIZ HUKUK FAKÜLTESİ: Düzenlemeyle hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargıdaki hakim ve savcılar ile Danıştay üyelerine, devlet ve vakıf üniversitelerinde sınavsız hukuk fakültesi okuma imkanı sağlanıyor.

VERGİSİZ SİLAH İMKANI: Uygulamayla hakim ve savcıların aldıkları silahlarla ilgili işlemler her türlü vergi, resim, harç ve ardiye ücretinden muaf tutuluyor.

SAVCISIZ DURUŞMA YOLU: Savcıların soruşturma işlemlerini daha süratli yerine getirebilmesi için 2019'a kadar duruşmalara savcılar katılmayacak.

3 YILDA SINAV HAKKI
Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçişte 5 yıl şartı, 3 yıla indiriliyor. Avukatlar, 3 yıl fiilen çalıştıkları anda, hakim-savcılık sınavlarına girmeye hak kazanacak.

NOTERE KOLAY 'SINIF ATLAMA'
Asgari hizmet süresi 4 yıl olan ikinci ve üçüncü sınıf noterlerin, sınıf yükseltilebilmesi için statü kolaylaştırılıyor.

>> Ergenekon şüphelisi savcı 5836 oy, Ergenekon davası hâkimi 35 oy aldı

>> HSYK'nın yeni yapısı nasıl olacak?

Kaynak: akşam