HSYK, hakim ve cumhuriyet savcıları için yeni cübbeler tasarlattı. Cübbelerde dik yaka yerine şal yaka, siyahın yanı sıra lacivert ve turkuaz renkleri kullanıldı. Yeni cübbeler için oylama da yapıldı.

HAKIMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), hakim ve Cumhuriyet savcılarının cübbelerini değiştirmek için düğmeye bastı. HSYK'nın internet sitesinde tanıttığı yeni cübbe modelleri birden fazla tasarlandı. Hakim ve savcılar arasında yeni cübbe modelleri için internette oylama yapıldı. Oylama önceki gün sona erdi. Siyah ve kırmızının hakim olduğu cübbelere alternatif olarak lacivert ve yeşil modeller de eklendi. Ağır ceza, asliye, asliye hukuk, ticaret mahkemeleri hakimleri ile savcıların giyeceği cübbelerin tasarımını üniversitelerin moda bölümleri yaptı.

HSYK: HAKİM VE SAVCILAR CÜBBELERDEN RAHATSIZDI

HSYK yetkilileri, "Cübbeler neden değişiyor?" sorusuna, "Hakim ve cumhuriyet savcıları mevcut cübbelerinden rahatsızlıklarını dile getirdi. Yaka tipi uzun duruşmalarda kendilerini rahatsız ediyordu. Adalet Bakanlığı ile çalışma başlattık. Modelleri, Adalet Bakanlığı, üniversitelerin moda bölümlerine tasarlattı. Anket hazırladık. En çok oyu alan cübbe modelini hakim ve cumhuriyet savcılarına dağıtacağız" yanıtını verdi.

DİK YAKA YERİNE ŞAL YAKA LACİVERT VE TURKUAZ

Mevcut hakim ve savcı cübbeleri siyah ve kırmızı tonlarındayken, yeni cübbelerde lacivert ve turkuaz renklerin kullanılmasına dikkat çeken HABERTÜRK moda yazarı Esra Çoruh, yeni cübbeleri şöyle yorumladı: "Dik yaka modelinden şal yaka modeline geçiş olmuş. Bence hakim yaka olmalı. Eğer bir değişiklik olacaksa şal yakanın sadece üst tarafı işleme olmalı. Şal yaka ve işlemeli olan diğer tasarımlar bana padişah cübbelerini hatırlattı. Kırmızı üzerine dore işlemede bunu hissettim. Renk değişikliğine karşıyım. Alışılagelmiş kalıpları yıkmamak lazım."

HAKIM VE SAVCILAR:

HAKIM ve cumhuriyet savcıları adalet.org adlı internet sitesinde cübbe modellerine dair yorumlarda bulundu.

-Ali Türkmen (Hakim): Önemli konularda hakime, savcıya hiçbir şey danışmayan HSYK, amblemi, cübbeyi sormuş; bana bir anlam ifade etmiyor.

-Şeref Kaya (Savcı): Düğmeler mi olacak, cep var mı yok mu ben ona bakarım. Yoksa değişikliğin ne anlamı var?

-Fatma Dereli (Hakim): Biz hanımlar süsü severiz. Ancak ben dümdüz, renksiz, siyah, sırmasız tercih ederim. Ben dahil cübbe kimseyi adam etmez! Gerçek hukukçu o cübbeyi adam eder.

-Olcay Dündar (Savcı): Omuzlara da apolet takılsın bari.

-Mehmet Kuran (Savcı): Eski cübbeler iyi bence.