Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu arasında yaşanan hakim ve savcıların atama kararnamesine yönelik kriz devam ediyor. Geçtiğimiz yıldan beri bekleyen kararname nedeniyle yargı mensuplarının belirsizliği sürüyor. Balıkesir Adliyesinde görevli bir grup yargı mensubunun, "atanamama" nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattıkları bir metni, HSYK ve Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne göndermeye hazırlandığı kaydedildi.

Metinde, "Kararnamenin çıkıp çıkmayacağı ve çıkacaksa hangi tarihte çıkacağı belirsizdir. Bu durum her normal insan gibi bizi ve ailemizi olumsuz etkilemekte, iş performansımızı etkilemekte, dikkatimizi dağıtmakta ve dolayısıyla adaletin tecelli etmesini geciktirmektedir" ifadeleri dikkat çekiyor. Metinde ayrıca, Adalet Bakanlığının sitesi ya da UYAP aracılığıyla atama kararnamesinin son durumu hakkında tüm hakim ve savcıların biran önce bilgilendirilmesi de istendi.

Balıkesir Adliyesinde görevli bir grup hakim ve savcı atama kararnamesine ilişkin krizin sürmesi nedeniyle daha çok yargı mensuplarının üye olduğu bir internet sitesi aracılığıyla Türkiye'nin her köşesinde görev yapan meslaktaşlarına çağrıda bulundular. Grup, kararnamenin çıkmadığı gerekçesiyle "çok zor durumda kaldıklarını ve bir belirsizliğin içerisinde" olduklarını ifade ederek, HSYK ve Personel Genel Müdürlüğüne gönderilmek üzere bir de metin hazırladılar.

Hakim ve savcılardan oluşan grup, binin üzerinde imza toplamaları halinde söz konusu metni yetkili mercilere göndereceklerini bildirdi. Şimdiden çok sayıda yargı mensubunun imza attığı ifade edilen metinde şöyle denildi:

"Son zamanlarda kararnamenin çıkmayacağı şeklinde söylemler meslektaşlar arasında konuşulur olmuştur. Kararnamenin çıkıp çıkmayacağı ve çıkacaksa hangi tarihte çıkacağı belirsizdir. Bu durum her normal insan gibi bizi ve ailemizi olumsuz etkilemekte, iş performansımızı etkilemekte, dikkatimizi dağıtmakta ve dolayısı ile adaletin tecelli etmesini geciktirmektedir. Çoğu meslektaşımızın çocuğu okul çağında, azımsanmayacak bir kısım meslektaşımızın eşi öğretmendir. Kararnamenin gecikmesi ya da hiç çıkmaması bu anlamda bizi ve ailemizi olumsuz etkileyeceği mutlaktır.

Bu belirsizliğin giderilmesi amacıyla kararnamenin muhtemel çıkış tarihi ve akabinde müstemir yetkilerin muhtemelen ne zaman açıklanacağı hususunda, kararname ve müstemir yetki konusuna dair genel mahiyette, aydınlatıcı UYAP ortamında, internet sitenizde ya da makamınızca uygun görülecek başka şekilde bilgi verilmesi, bu belirsizliğin her kararname ve müstemir yetkilerin açıklanacağı dönemde bizleri olumsuz etkilediği göz önüne alınarak bu bilginin her kararname dönemi öncesi verilmesi hususu saygıyla arz ve talep olunur."(ANKA)
(EÖ/ÖMR)