Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, "Yakma, yıkma, öldürme, yaralama gibi terör ve şiddet içerikler haklı sebeplerle olsa dahi amacına hizmet etmekten uzaktır. Bu yöntemler hiçbir hukuk sisteminde meşru ve haklı kabul edilemez, himaye göremez." dedi. Kaya, Tayinleri çıkan hakim ve savcıların gittikleri yerlerde başarılı olacaklarına inandığını vurgulayarak, "Yargı yetkisi devlet adına değil millet adına bağımsız mahkemeler tarafından yerine getirilir." şeklinde konuştu.

"İNSANLIĞIN EN GÜZEL GÖREVİ ADALET DAĞITMAKTIR"

Devleti bir vücut gibi düşünürsek yargının bu vücudun kalbi ve vicdanını oluşturduğunu belirten Başsavcı Kaya, "O nedenle hakimlerimiz tüm delilleri değerlendirdikten sonra nihayet vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Diyebiliriz ki insanlığın en güzel görevi adalet dağıtmaktır. İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır. Bu nedenle bizler her zaman zor olana talibiz. Vicdan muhasebesi basit bir matematik işlemi değildir. Haksız karar verildiğinde insanı huzursuz eden, yattığında uykusunu kaçıran, gittiği her yerde kendisini bir gölge gibi takip eden, insanın iç dinginliğini Bozan bir duygudur."

Kaya şunları kaydetti: "Bir ülkede tüm kurumlar bozulsa, görevlerini yapamaz duruma gelse yalnızca yargı mercileri ayakta kalsa o ülke yeniden ayağa kalkar, varlığını sürdürür. 'Bir devleti adalet ayakta tutar, merasimler değil' diyen cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman, bu gerçeği ifade etmiştir. Adalet devletin temel nizamını oluşturur. Temeli sağlam olan bir devleti hangi Rihter ölçeğiyle ölçülürse ölçülsün her türlü sarsıntı karşısında dimdik ayakta kalmaya başarabilir. Ülkelerin yıkılmasına savaşlardan ziyade adalet terazisini düzgün tutmayan idareciler, hukukçular ve devlet adamları sebep olmuştur." ifadelerini kullandı.

Polis evinde düzenlenen veda yemeğine Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Alay Komutan Kurmay Albay Ali Özaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Ağır Ceza ve Adalet Komisyonu Başkanı Hamdi Bayar, Baro Başkanı Zahit Söylemez, Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz ve adliye personeli katıldı.

Konuşmaların ardından tayini çıkan hakim ve savcılara plaket verildi.