Bildiğiniz üzere Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge ile kamu kurum ve Kuruluşlarında çalışan memurlara bazı resmi tatillerin öncesinde ya da sonrasında idari izin verilmektedir.

Örneğin Kurban bayramının Salı gününe geldiğini varsayalım. Pazartesi günü yarım gün idari izin ve bayramın bitip iş başı yapılması gereken Cuma günü de İdari izin verilerek Bayram tatili 9 güne çıkarılabilmektedir. İşte memurlara verilen bu idari iznin hâkim ve savcıları kapsayıp kapsamayacağı, yargısal işleyişin devam edip etmeyeceği bazı kargaşalara neden olmaktadır.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu HSYK’da konu ile alakalı kargaşayı ortadan kaldırmak için 16 Mart 2016 tarihinde genel kurulunda bir karar almış ve bu kararı 30.04.2014 tarih ve “1” sıra sayılı “Hâkim ve savcıların yıllık, mazeret, hastalık ve refakat ile aylıksız izinleri yönergesine eklemiştir.

HSYK Genel Kurulunda alınan karara göre Hâkimler ve Savcılar Başbakanlık genelgesi ile memurlara verilen idari izinlerden faydalanabilirler. Lakin önceden planlanmış duruşma, keşif gibi işlemlerin o mahkemenin yetkili hâkimi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

HSYK Genel Kurulunun 16.03.2016 tarihli ve 62 sayılı kararı ile eklenen Madde şu şekildedir.

İdari izin: Başbakanlıkça diğer kamu görevlilerinin idari izinli sayıldığı dönemlerde, yargısal faaliyet kapsamında önceden planlanmış duruşma, keşif gibi işlemlerin o mahkemenin yetkili hâkimi tarafından yerine getirilmesi kaydıyla; diğer işlerin, hizmetin gerekleri ile görevin özelliklerinden doğan hâllerde, yargısal faaliyetlerin zamanında, tam ve etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi bakımından, nöbet hizmetlerine ilişkin 30.04.2014 tarihli ve 3 sıra sayılı Yönerge uyarınca, genel nöbet esasına göre yerine getirilmesi hususunda Cumhuriyet başsavcılıkları veya adalet komisyonu başkanlıklarınca gerekli tedbirlerin alınması, Konularında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunun, Genel Kurulun 30.04.2014 tarihli ve 215 sayılı kararı ile tüm teşkilata duyurulmasına karar verilmiştir.



Kaynak  : My Memur