Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 3 bin dolayında hakim ve savcıyı kapsayacak yaz kararnamesi hazırlıklarında sona gelindi. Kararname, 6 Haziran'da yayımlanacak. Hakim ve savcılar, istedikleri yerlere atanmak için Ankara'da kulis yapıyor. Bu ziyaretler nedeniyle HSYK'nın çalışmalarının aksadığı belirtildi ve ziyaretçi yasağı geldi.

3 KARARNAME BİRDEN

HSYK 1. Dairesi, istinaf mahkemeleri olarak da bilinen Bölge Adliye Mahkemeleri'ne (BAM) ilişkin kararnamesini 25 Mart'ta açıkladı. 7 ilde kurulan ve 20 Temmuz'da faaliyete geçecek olan istinaf mahkemelerinin daire başkanları ve üyelerine ilişkin yetki kararnamesi ile aynı anda açıklanan atama kararnamesi çerçevesinde 1034 hakim ve savcı, istinaf mahkemelerinde görevlendirildi. Bölge İdare Mahkemeleri'ne (BİM) ilişkin kararname, henüz yayımlanmadı. HSYK kaynakları, BİM kararnamesinin 2016 İdari Yargı Ana Kararnamesi'yle yayımlanmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Erzurum ve Samsun'da 56 daire şeklinde kurulan BİM'lerde yaklaşık 250 yargı mensubu görevlendirilecek. Bu kişilerin, Danıştay ile vergi ve idare mahkemelerinin kıdemli isimleri arasından seçileceği belirtiliyor. HSYK'nın bu kararıyla Türk yargısında haziran ayında önemli değişikleri beraberinde getirecek 3 ayrı kararname aynı anda yayımlanmış olacak. Adliyelerde görev yapan hakim ve savcıları kapsayan Adli Yargı Ana Kararnamesi; vergi ve idare mahkemelerinde görevli yargı mensuplarını kapsayan İdari Yargı Ana Kararnamesi ve BİM Kararnamesi. 3 kararnamenin toplam 3 bin dolayında hakim ve savcıyı kapsıyor.

1'İNCİ DAİRE KAPILARI KAPADI

HSYK 1. Dairesi, 6 Haziran'da yayımlanması beklenen kararnamenin hazırlıklarında sona yaklaştı. Kararname kapsamına alınan hakim ve savcılar, kısa mesajla bilgilendirildi. Bu bilgilendirmenin ardından yargı mensupları adeta HSYK'ya çıkarma yaparak kulis yapmaya başladı. Bu ziyaretler nedeniyle çalışmaları aksayan HSYK 1. Dairesi, kararnamenin yayımlanacağı tarihe kadar ziyaretçi kabul etmemeye karar verdi. Hakim ve savcılara, "Her türlü yazılı talep titizlikle inceleniyor. Ziyarete gelmenize gerek yok" yönünde bir mesaj da gönderildi. Yasak, dün başladı.



Fevzi ÇAKIR/HaberTürk