Anadolu Adliyesi zemin kat C Blok önünde toplanan Sendika üyesi hakim ve savcılara, İstanbul Barosu yetkilileri, avukatlar ve bazı sendikalar da destek verdi. “Adalet, bağımsız yargı, yargıçlık teminatı için Yargıçlar Sendikası Başkanı Yargıç Mustafa Karadağ’ın yanındayız” yazılı pankart açan hakim ve savcılar adına 28. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İbrahim Fikri Talman tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

SÜRGÜN NİTELİĞİNDE BİR UYGULAMA
“Yargıçlar sendikası Başkanı ve Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, evrensel ve ulusal ilke, kural ve teamüllere aykırı olarak, düşüncesi sorulmadan ve onayı alınmadan HSK kararı ile Şanlıurfa’ya atanmıştır. Ayrıca yine kural ve teamüllere aykırı olarak, 14 yıldır Aile Mahkemesi’nde görev yaptığı halde, İş Mahkemesi’nde yetkilendirilmiştir. 30 yıllık meslek kıdemine sahip bir yargıcın bu şekilde gerçekleştirilen ataması, Anayasal koruma altındaki Yargıçlık Teminatı’na ve ayrıca sendika başkanı olarak sendika merkezinin bulunduğu yerin çok uzağındaki başka bir yere tayini, yasal sendikal güvenceye de aykırılık oluşturmaktadır. 87 ve 151 no’lu İLO sözleşmeleri ile 4688 sayılı yasada, rızaları ya da onayları dışında ve nedeni açık bir şekilde gösterilmeden, sendika yöneticilerinin görev yerlerinin değiştirilmesini yasaklamıştır. Bu nedenle, sayın Mustafa Karadağ hakkındaki HSK tasarrufu, atama işlemi değil, sürgün niteliğinde bir uygulamadır” denildi.

CUMHURİYET’E ZİYARETE 10 SORUŞTURMA
Cumhuriyet Gazetesi’ne geçmiş olsun ziyaretinde bulunan sendika üyesi hakim ve savcılardan 10’u hakkında soruşturma açıldığının belirtildiği açıklamada, “Diğer taraftan, geçmişte Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday ve Danıştay üyesi Yücel Özbilgin’i hedef göstermiş bir gazetenin ihbar nitelikteki yazıları nedeniyle, her biri 25 ve 30 sene mesleki kıdemde olan mesleğimizin yüz akı Yargıçlar Sendikası üyelerinin, saldırıya maruz kalmış bir gazeteye (Cumhuriyet) yaptıkları ‘geçmiş olsun ziyareti’ idari suç olarak nitelendirilerek, 10 yargıç ve savcı hakkında soruşturma açılmış bulunmaktadır. 

Biz Yargıçlar Sendikası ve İstanbul Barosu olarak, Sendika Başkanı Mustafa Karadağ’a yönelik bu haksız ve hukuksuz kararın bir an önce geri alınmasını ve sayın Karadağ’ın görevine iadesini, hukuk devleti olmanın gereklerini hatırlatarak talep ediyoruz” denildi. “Yargıda adalet istiyoruz” ve “Mustafa Karadağ yalnız değildir” şeklinde slogan atan grup, açıklamanın ardından dağıldı.


Hürriyet