Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur hakim ve savcıların üye olduğu www.adalet.org’da anayasa paketinde HSYK’da değişiklik öngören düzenlemeyi anlattı. Okur’a verilen yanıtlar, hakim ve savcıların önemli bir kısmının Kurul’un yapısındaki değişiklikle ilgili eksik bilgiye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Okur’un yazısına yaklaşık 110 hakim ve savcı yorum yaptı. Yorumlarda Okur’a teşekkür edilmesi dikkat çekti:

MESNETSİZ İDDİALARI GÖSTERDİNİZ   

Hulusi Tahir İlgenli (Hakim): Yazınızda ve görüşlerinizde samimi olduğunuzu ve ileri sürdüğünüz görüşlerin çoğunun doğru olduğunu düşünmekteyim. Bence de kabus senaryolarına gerek bulunmamakta ve yeni HSYK yapısının  daha demokratik olacağını düşünmekteyim.

Kürşat Başar (Hakim-sitenin kurucusu): Beyanlarınız için kendi adıma ve tüm meslektaşlarım adına teşekkür ederim. Katıldığım ve katılmadığım noktalar var.

Celalettin Apa (Hakim-Babaeski Adliyesi): Kafamdaki birçok soru işaretine cevap verdiniz, teşekkür ederim.

Menderes Arıcan (Balıkesir Adliyesi): Bir kısım çekincelerim ve merakım devam etmekle birlikte değerli görüşlerinizden fazlasıyla istifade ettiğimi belirtmek isterim.

Mustafa Bağarkası (Hakim-Malatya Adliyesi): Okur’un yukarıda aktardığı açıklamalarına özü itibariyle katılıyorum.

Ferşat Aydın (Hakim-Beypazarı Adliyesi): Sn. Okur’un açıklamalarından da yapılan değişikliklerle idarenin güçlendirildiği yönündeki söylem sahiplerinin söylemlerinin ne kadar yersiz ve mesnetsiz olduğu bir kez daha açıkça anlaşılmaktadır. 

Bakan’a yargı denetimi

• Hakim veya savcı hakkında soruşturma açılması teklif makamı HSYK’nın 3. Dairesi’dir. 3. Dairesi teklif vermeden Adalet Bakanı soruşturma açtıramaz. Bakanon kararını da yargı denetleyecek.

• Soruşturma sonucu, doğrudan ilgili daireye gidecektir.

• Soruşturmayı Kurul müfettişleri yapacaktır. 

• HSYK Genel Sekreteri Kurul tarafından önerilecek

3 aday arasından Bakan tarafından atanacak.

•  Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın toplantıya katılıp katılmaması önemini yitiriyor.

• Müsteşar da diğer 21 üyeden birisi gibi olacaktır. Daireler 5 üyeyle toplanıp 4 oyla karar alabilecektir.

Pakette geriye giden bir şey bulunmuyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni anayasa değişiklik paketine ilişkin eleştirilerine yanıt verdi. Ergin, “Anayasanın yargı bölümünde yapılan değişikliklerde, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarını mevcuttan geriye götürecek hiçbir bir düzenleme yer almamaktadır” dedi. Ergin “yeni sistemde Adalet Bakanı’nın HSYK’daki yetkileri büyük ölçüde azaltıldığını” söyledi.

Yazılı açıklama yapan Ergin, mevcut sistemde hakimler ve savcılarla hakkında disiplin veya suç nedeniyle soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı’nda olduğunu ancak yeni düzenlemeyle bu durumun ortadan kalktığını söyledi.   Ergin, “Adalet Bakanlığının savcılar üzerindeki yetkileri de büyük ölçüde sınırlandırılmaktadır” dedi. Ergin konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yeni sistemde yargısal işlemlere ilişkin adli denetim tamamen HSYK’ya bağlanmakta, Adalet Bakanlığı’nın sadece idari denetim yapması öngörülmektedir.”


(Star)