ANKARA- Ankara Adalet Sarayı’ndaki yerleşim planında yapılan değişikliğe yargıç örgütlerinden ortak tepki geldi. YARSAV, Demokrat Yargı ve Yargıçlar Sendikası ortak bir açıklama yayımlayarak mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkelerinin tehdit edildiğini söyledi.

Ankara Adliyesi’nin yerleşim planında yapılan değişiklikle İcra Mahkemeleri ve Müdürlükleri’nin yer darlığı nedeniyle başka bir binaya taşınmasına karar verildi. Taşınmaya gerekçe olarak İcra Müdürlükleri’nin İcra İflas Kanunu’na göre İcra Hakimleri’nin denetimi ve gözetimi altında görev yapmaları gösterildi. Bu karar Ankara Adliyesi’ndeki yargıçları isyan ettirdi. “Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlerin teminatı ilkelerinin ilkeler ve mesleki nezaket gözetilmeden bir emirvakiyle Başsavcılığın mahkemelerin üstünde olduğu izlenimi veren bir yazıyla mahkemelerin taşınmasının yargı bağımsızlığını tehdit eden bir yaklaşım” olduğunu söyleyen yargıçlar karardan vazgeçilmesini istedi.

Yargıçlar yaptıkları açıklamada yargıya hiyerarşinin sokulduğunu ve mahkemelerin herhangi bir devlet dairesine dönüştüren zihniyetin yansıması olduğunu belirtti. Yargıçlar ayrıca hakimlerin katılım ve iradelerine uygun şekilde bir adliye yönetimi oluşturularak yer darlığı durumunun tartışılarak bir çözüme varılmasını istedi. ( Radikal )