ASKERİ Casusluk soruşturmasında kumpas kurulduğu iddialarıyla başlatılan soruşturma, emniyet teşkilatından sonra dönemin hâkim ve savcılarına uzandı. HSYK, Askeri Casusluk soruşturmasında görev alan, usulsüz dinleme kararlarına imza atan savcı ve hâkimler ile davanın görüldüğü eski İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi hâkim ve savcılarıyla ilgili inceleme başlattı. Davada yargılanan 43 askerin bu yıl farklı tarihlerdeki suç duyurusu üzerine HSYK’nın dönemin hâkim ve savcıları hakkında casusluk iddiasıyla başlattığı incelemeyle ilgili gelecek hafta karar açıklaması bekleniyor.

TSK’YI HEDEF ALDILAR

HSYK’ya verilen suç duyurusunda şöyle denildi: “Hâkim ve savcılar komplo kurarak TSK’yi hedef aldılar. Sahte deliller uydurularak, dijital verilere eklemeler yapılarak kumpas kurularak kişileri mağdur ettiler. Devlet sırrı niteliğinde olan, erişimi özel izne tabi olan bazı bilgi ve belgeler de alınarak iddianameye konuldu ve bu kamuoyuyla paylaşıldı. Askeri belge niteliği olan ve devlet sırı niteliğindeki bu belgeler herkese açık hale getirildi. Savcılar ve hâkimler bilerek veya bilmeyerek casusluk suçu işlemiştir ve taksirle casusluk suçundan da soruşturulmaları gerekmektedir.”

16 TSK personelinin avukatlığını yürüten Aykanat Kaçmaz, soruşturmayla ilgili şöyle konuştu: 
“Sahte delil üretme, olmayan suçu uydurmanın yanı sıra kişisel veri ve yazışmalarda dosyaya konuldu. Özel hayatın gizliliği ihlal edildi. Soruşturmayla ilgili olmayan özel görüşmeler ve görüntüler iddianemenin ekleriyle dosyaya konuldu. Kişilerin karılarıyla, eşleriyle yatak odası fotoğrafları, görüntüleri dosyaya konuldu.

ASKERİ AYAK DURUYOR

Hedef alınan TSK personelinin hepsi ulusalcı, Cumhuriyetçi, Atatürkçü kişiler. Demek ki bu fişleme TSK’nın içerisinde yapıldı. Bu personelin TSK’da tasfiyesini isteyen TSK içerisinde bir grup var. Asıl tehdit TSK’nın içinde ve şuana kadar bununla ilgili bir işlem yapılmadı.” 



Fevzi KIZILKOYUN / Hürriyet