Hukuk Dernekleri Platformu üyesi bir grup avukat, ''demokrasi ve özgürlüklerden tarafmış gibi gözüken ancak Ergenekonculara özgü ve onları kurtarmaya yönelik tazminat ve tahliye kararları veren yargı mensuplarını samimiyete davet ettiklerini'' bildirdi.

İstanbul Adalet Sarayı önünde cübbelerini giyerek toplanan platform üyeleri adına basın açıklaması okuyan avukat Murat Aktürk, ''yargı sisteminde bir süredir, alışık olunmayan şekilde, özellikle kişilere ve belirli bir dünya görüşüne mensup olan sanık ve şüphelilere özgü yargısal ancak hukuk dışı karar ve davranışların dikkatlerini çektiğini'' söyledi.

''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamındaki tahliyelere değinen Aktürk, ''Sıradan sanıklar için gündeme gelmeyen tutuksuz yargılanmanın Ergenekon yapılanması içerisinde yer alan ve Türkiye'deki azınlıkların önde gelenlerinin öldürülmesine ilişkin eylem planları yapan, askeri darbeler planlayan ya da bu iddialar ile yargılanan kişilerle ilgili hassasiyetle uygulanması son derece manidardır'' dedi.

''Haberal'ı tahliye etmeyen farklı mahkemelerde görev yapan hakimlerin tazminat ödemeye mahkum edilmesi kararının kişiye özgü ve belirli davalara bakan hakimlere çeki düzen verme ve hizaya sokma baskısı olarak görüldüğünü'' savunan Aktürk, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'a yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Aktürk, şunları söyledi:

''Demokrasi ve özgürlüklerden tarafmış gibi gözüken ancak Ergenekonculara özgü ve onları kurtarmaya yönelik tazminat ve tahliye kararları veren yargı mensuplarını samimiyete, mevki ve makamı kim olursa olsun herkese karşı eşitliğe ve hukukun evrensel kurallarına uymaya davet ediyoruz. Ergenekon'un yargı üzerindeki kuşatmasına karşı hukuki ve toplumsal mücadelede halktan, adaletten, özgürlüklerden, demokrasiden yana taraf olacağımızı bir kez daha deklare ediyoruz.''

AA