İnternet paylaşım sitesinde görüşlerini açıklayan hâkim, savcı ve avukatlar, Kayan'ın kozmik odada yaptığı aramanın hukuki olduğunu belirtirken, Ali Suat Ertosun'un yargıyı etkiler nitelikte açıklamasının doğru olmadığı görüşünde birleşti.

Kadıköy Adliyesi'nden bir yargı mensubu, "Açıklama yerinde olmamıştır. Yargı faaliyetini etkiler nitelik ve etkinlikte olma ihtimali vardır. Benzer açıklamaları maalesef yürütme organı mensuplarından da dinliyoruz. Ama bir hukukçu bunu yapmamalıdır. Eğer mağdur olduğunu düşünen varsa itirazını mahkemeye taşımalıdır." derken, Mersin Adliyesi'nden bir hukukçu, "Ne yani bir kısım personeli hakkında soruşturma yapılan ve zan altında bulunan bir kurumdan kendi delilini dürüstçe ve hiçbir zarar vermeden getirmesini mi bekleyeceğiz?" sorusunu yöneltiyor. Bu görüşe Borçka Adliyesi'nden de "Şüphelilerin de suçla ilgili, kendileri aleyhine delil ortaya koymaları beklenmeyeceğine ve cumhuriyet savcısı tarafından bu deliller tespit edilip ortaya çıkarılacağına göre işlemin usule aykırı olduğunu düşünmüyorum." desteği geldi.

İzmir Adliyesi'nden bir yargı mensubu, devlet sırrının ne olduğunun belli olması gerektiğini vurguluyor. Bir kamu avukatı da şu görüşü dile getiriyor: "Şu aşamaya kadar geçen süreç tamamen yasaldır. Aksi yorum ve düşüncelere bakıldığında bir hazırlık soruşturması sürecinde 'devlet sırrı' ile karşılaşıldığında ya da herhangi bir kurum bir hazırlık soruşturması sürecinde aranmak istendiğinde rahatlıkla 'devlet sırrı' zırhına bürünerek hazırlık soruşturmasının sağlıklı gelişmesine engel olur ve hazırlık soruşturması layıkıyla yapılmadığından da kovuşturma evresinde devlet sırrı bilgileri de sırra kadem basar." İstanbul Barosu'na üye bir avukat ise Ertosun'a şu tepkiyi gösteriyor: "Yarın öbür gün, soruşturmayı yürüten savcıların ya da yargıcın disiplin ya da özlük dosyasının HSYK üyesi olarak önüne gelme ihtimali benim aklıma geliyor da kendisinin aklına gelmiyor mu?"

DENİZ AYDIN İSTANBUL ZAMAN