Adliye Sarayı Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştayda konuşma yapan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın, 1927 yılında çıkartılan kanunların çok eskidiğini söyledi. 'Kanunlar neredeyse 85 yıldır kullanılıyordu. Bir şeyler yapmak gerekiyordu' diyen Aydın, "6100 sayılı yeni kanun kabul edildi. Amaç, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek, daha basit daha hızlı ve yabancı sistemlerden yararlanan, oradaki gelişmeleri de içeren bir hukuk yargısı oluşturmaktı. Kanun yürürlüğe girdikten bu yana 1,5 yıl geçti neredeyse. Acaba kanun bu amaçlara ulaştı mı? Yeni sorunlar mı getirdi ya da var olan sorunlara ne ölçüde çözüm buldu? Bugün değerli konuklarımız bunlara cevap verecek" dedi.

Ardından söz alan Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, yasanın iyi niyetli gayretlerle yapılan bir yasa olduğunu kaydetti. Öztekin, "Yasanın oturması için avukatların, uygulamacıların katkı vermesi gerekir. Avukatlar bu konuda ciddi katkılar verdiler. Tabii farklı mahkemelerde farklı uygulamalar var. İyi bir çalıştay olmasını diliyorum" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan HMK Tasarısı Komisyon Üyesi ve İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Özekes ise, HMK hakkında katılımcılara bilgi aktardı.

Çalıştaya, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın, HMK Tasarısı Komisyon Üyesi ve İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Özekes, Eskişehirli avukatlar ve çok sayıda hukuk fakültesi öğrencisi katıldı.