Terörle Mücadele Yasası uyarınca yeni kurulan özel yetkili mahkemelere (ÖYM) hâkim, savcı ve özgürlük hâkimi atayan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), özellikle özgürlük hâkimlerini atarken, kadın hâkimlere yöneldi. Bugüne kadar fazla kadın hâkimin görev yapmadığı ÖYM’ler açısından kuralı bozmayan ve atadığı 119 hâkim-savcıdan sadece 5’ini kadın hâkimlerden seçen HSYK, ilk kez atadığı 26 özgürlük hâkiminden 5’ini ise kadın hâkimler arasından tercih etti. HSYK yetkilileri, “İyi yetişmiş hukukçu kadınların da bu kritik görevlerde ağırlıklı olarak bulunması, bakış açılarını yansıtması gerektiğini düşündük. Diğer özgürlük hâkimleri de şikâyetlere konu olmamış, sicilleri temiz isimler” diye konuştu.


Özgürlük hâkimleri
DGM’lerden bugüne, ÖYM’lerde özellikle kadın hakim ve savcı sayısının çok az olması, HSYK’ya yöneltilen eleştiriler arasında yer aldı. HSYK, önceki gün yeni kurulan ÖYM’lere yönelik yetkilendirme yaparken mahkeme heyetleri açısından bu kuralı yine bozmadı. ÖYM’ler için 119 hâkim ve savcı atayan HSYK, sadece 5 kadın hâkime yetki verdi. Ayla Ünal Antalya, Hülya Özkan Erzurum, Nazik Yüksel Ceren ve Zülal Bilge Van, Dilek Öztürk İzmir ÖYM’de görevlendirildi.
 
HSYK, 3. Yargı Paketi’yle getirilen “özgürlük hâkimi” uygulamasıyla ilgili yetkilendirme yaparken, daha fazla kadın hakim tercihi kullandı.
Tutuklama, tutuklamaya itiraz, dinleme, arama, izleme vb. eleştiri konusu olan uygulamalarla ilgili kararları vermekle görevlendirilen özgürlük hâkimleri, mahkeme heyetlerinden bağımsız görev yapacak.
 
HSYK, ÖYM’lerde bu konularda karar vermek üzere 26 özgürlük hâkimi belirledi. Mahkeme heyetlerinde kadın hâkim oranının düşüklüğüne karşılık, 26 özgürlük hâkiminden 5’inin kadın olması dikkati çekti. Pınar Poyrazoğlu Adana, Nihal Uslu Ankara, Zürriyet Akgül Diyarbakır, Handan Durmuş Erzurum, Necla Yılmaz Van’da özgürlük hâkimi olarak görev yapacak. İstanbul’a ise kadın hâkim ve mahkeme üyesi ataması yapılmadı.

Kadın eli değsin
 Bir HSYK yetkilisi, özgürlük hâkimlerinin yüzde 20-25’inin kadın olması gibi bir ön düşünceleri olmadığını, ancak kadınların da kritik kararlara imza atan mahkeme çevrelerinde görev yapması gerektiği düşüncesi doğrultusunda hareket ettiklerini kaydetti. Diğer isimlerin de niteliklerine ve sicillerine bakılarak yetkilendirildiğini belirtti.
 
HSYK yetkilisi, özellikle İstanbul’da MİT soruşturması gibi kritik soruşturmaları yürüten özel yetkili savcıların yeniden neden yetkilendirilmediği konusunda, “Yetkilendirilmesi süren arkadaşlar, ellerinde 28 Şubat gibi büyük çaplı dosyalar bulunan, yeniden yetkilendirilmemeleri halinde soruşturmaların uzaması sonucu doğacak nitelikte soruşturmalar yürütenler. Yine dosyalara hâkim olan duruşma savcılarına da dokunmamaya çalıştık” dedi.


Savcı vekilinin 5 kitabı var
 Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından yeni kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri kapsamında, İstanbul Terörle Mücadeleden Sorumlu Başsavcı Vekilliği’ne getirilen eski İstanbul Güvenlikten Sorumlu Başsavcıvekili Savcı Oktay Erdoğan, çocuk hakları uzmanı. 2 haftadır yıllık izinde olan Erdoğan, yeni görevlendirmeyi izindeyken öğrendi. Erdoğan’ın Para Cezaları ve İnfazı, Ceza Yasaları, İnfaz Hukuku, Çocuk Ceza Hukuku ve Çocuk Hakları adlı kitapları var.