HSYK adaylığı için idari ve adil yargıdan toplam 201 hâkim ve savcı başvurdu. Adaylar için seçim sürecinde propaganda yapma yasağı bulunuyor. Radikal'in haberine göre, Adaylar sadece YSK’ya özgeçmişlerini, ‘belirli kurallar’ çerçevesinde sunmak durumunda. YSK, 7 Ekim 2010 tarihinde aldığı kararında belirtilen kurallara uymayan özgeçmişlerde düzeltme yoluna gitti. YSK, 24 hâkim ve savcının özgeçmişini de resen düzeltti. YSK kararında, Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte özgeçmişin tanımının, “Bir kimsenin doğumundan yaşadığı güne kadar geçirdiği belli başlı evreleri içeren yazı, hayat hikâyesi, yaşamöyküsü, biyografi, hâl tercümesi tercümeihâl” olarak yapıldığı hatırlatıldı. Yapılan düzeltmelere rağmen adayların YSK’ya sundukları özgeçmişlerinde ilginç detaylara yer verdi.

Doğum yerleri olarak doğu illeri görülen adaylardan bazıları nereli olduklarını özellikle belirtme gereği hissetti. Mardin doğumlu bir cumhuriyet savcısı, doğu kökenli olmadığını anlatmak için özgeçmişinde şu ifadelere yer verdi: “Aslen Yozgat ili Çayıralan ilçesinden olup, 1966 Mardin doğumluyum. Babamın astsubay olması nedeniyle çeşitli yerlerde yaşadım. Muhammed Türkşad isminde iki çocuğum var.”

Diyarbakır doğumlu bir hâkim de özgeçmişinde aslen Giresun Şebinkarahisarlı anne ve babanın çocuğu olduğunu belirterek, “Babamın memur olması nedeniyle Diyarbakır’da dünyaya geldim” dedi.

Bir Ankara hâkimi de babasının mesleği nedeniyle değişik illerde öğrenim hayatını devam etmek zorunda kaldığını anlatmak için şu ifadeleri kullandı : “İlkokul 1. sınıfı Tuzla İlkokulu’nda, 2. sınıfı Pendik İlkokulu’nda, 3. ve 4. Sınıfı Gaziantep/İslahiye Cumhuriyet İlkokulu’nda, 5. sınıfı Adana Celalettin Sayhan İlk okulu’nda okudum. Ortaokul 1. Sınıfı Adana Seyhan Ortaokulu’nda, 2. ve 3. sınıfı Van/Erciş Lisesi’nde okudum. Lise 1. sınıfı Van/Erciş Lisesi’nde, Lise 2. ve 3. sınıfı Ankara/Çankaya Lisesin’de okudum. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdim. Haziran-1982’de mezun oldum.”

Adaylar arasında yer alan bir kadın hâkim de özgeçmişinde 1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye göç ettiğini belirtip şu bilgileri verdi:

“Bulgaristan’da yatılı olarak tamamladığım lise eğitimimde gümüş madalya ile mezun oldum. Bayanların da o dönemde askeri kampa alınması nedeniyle kısa süreli askeri eğitim aldım.”




(Radikal)