Sibel HÜRTAŞ / HABERTÜRK


HSYK’nın yaz kararnamesini tamamlayamaması, eşleri öğretmen olan hâkim ve savcıları “ayrılık” noktasına getirdi. Milli Eğitim’in HSYK’ya verdiği süre bugün doluyor

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), yüzlerce hâkim ve savcının yer değişikliğinin yapıldığı yaz kararnamesi görüşmelerini tamamlayamaması Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen atamaları krizi yarattı.
Adalet Bakanlığı, 6 Temmuz’da 1325 hâkim ve savcının yer değişikliğini kapsayan adli yargı yaz kararnamesini HSYK’ya gönderdi. Kurul da 26 Temmuz tarihinde görüşmelere başladı. HSYK’nın iki haftadır süren görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Yerleri değiştirilecek hâkim ve savcılardan eşleri öğretmen olanların yer değişikliği HSYK’nın kararına göre yapılacaktı. MEB bu nedenle yaz tatili dönemi özür durumuna bağlı yer değiştirme başvurularını 4 Ağustos olarak belirlemişti.

HSYK’nın toplantıları 4 Ağustos’a yetişmeyince Adalet Bakanlığı devreye girip süre uzatılması talebinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı da eşleri hâkim ve savcı olan öğretmenler için yer değiştirme başvurularını 9 Ağustos’a kadar uzattı. Eşleri hâkim ve savcı olan öğretmenlerin başvuruları bugün (pazartesi) itibarıyla sona erecek. HSYK’dan bugün de (pazartesi) bir sonuç çıkmazsa, hâkim ve savcılar atandıkları yerlere öğretmen olan eşlerini götüremeyecek ve ortaya parçalanmış aileler çıkacak. Öte yandan HSYK, 1325 hâkim ve savcının yanı sıra aralarında önemli Başsavcılıkların da bulunduğu unvanlı hâkim ve savcı kararnamesini de tamamlamadı.